Reporter.ee: Kaitseliidust huvitunud kasakate juht võib olla KGB taustaga

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kasakate juht Anatoli Ševtšenko.
Ukraina kasakate juht Anatoli Ševtšenko. Foto: Reporter.ee

Audentese Ülikooli ukrainlasest õppejõud Evhen Tsõbulenko väidab, et Eestis käinud ja Kaitseliiduga sõprussidemeid luua tahtnud Ukraina kasakate juht Anatoli Ševtšenko on endine KGB ohvitser.

Ševtšenko külastas Eestit möödunud nädalal. Mees avas Ida-Virumaal Ukraina kasakate rakukese, kuhu võeti vastu viis liiget, vahendas Reporter.ee videolõik.

Mehe sõnul andsid kasakad vande olla Eesti patrioodid.

Ukraina kasakate juht oli väga huvitatud ka Kaitseliiduga tutvumisest. Reporter.ee'le teadaolevalt pöördus vastava ettepanekuga Kaitseliidu poole Ukraina saatkond ja seetõttu tehtigi Ševtšenkole Kaitseliidu Alutaguse malevas ekskursioon.

Evhen Tsõbulenko teatel on Ševtšenko aga endine KGB ohvitser.

«Lisaks sellele on ta veel teadlane, kes uurib tehisintellekte,» teadis Tsõbulenko öelda. «Kõige tähtsamat ei tohi unustada - ta on endine KGB ohvitser, aga nagu teada, pole endiseid KGB ohvitsere olemas.»

Tsõbulenko väitel on ta kaasmaalane töötanud KGBs üle 20 aasta. Tegevteenistusest olla mees lahkunud polkovniku pagunitega.

Tsõbulenko kahtlustab, et Ševtšenko tuli Eestisse halbade kavatsustega. Kõige rohkem hirmutab teda aga see, et Ševtšenko tahab luua suhteid Kaitseliiduga ja eriti suurt huvi tunneb kasakate juht just Vene piiri ääres asuva Alutaguse maleva vastu.

«Kasakaid ei tohiks võõrriigis olla, kuna nende organisatsioon on sõjaline,» märkis Tsõbulenko. «Ja sõjaline organisatsioon teise riigi territooriumil on rohkem kui imelik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles