Laulupeo korraldaja repertuaari üle jõu käivaks ei pea

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Eestlaste Liit Eesti valitsusele ettepaneku luua ja paigaldada Roman Toi austuseks tema kuju Tallinna lauluväljakul Gustav Ernesaksa kuju kõrvale.
Rootsi Eestlaste Liit Eesti valitsusele ettepaneku luua ja paigaldada Roman Toi austuseks tema kuju Tallinna lauluväljakul Gustav Ernesaksa kuju kõrvale. Foto: Liis Treimann

Laulu- ja tantsupeo sihtasutuse muusikatoimetaja Ave Sopi sõnul saavad Eesti koorid laulupeo repertuaariga hästi hakkama ning see on ka väiksemale koorile jõukohane.

«Siin on väikesed Lihula, Kullamaa lastekoorid /.../ ja need koorid laulavad seda repertuaari ülima heameelega,» tõrjus täna Läänemaa eelproovis olnud laulupeo muusikatoimetaja Ave Sopp väidet, nagu oleks tänavune üldlaulupeo repertuaar liiga keeruline. «Praegu just lõpetas Kullamaa koor, kes laulis ülihästi. Nii et on jõukohane küll,» lisas ta.

Ta möönis, et mõneti võib ju inimeste emotsioone mõista, aga hea repertuaar peab olema huvitav ja arendav. «Selge see, et tööd tuleb teha, see ei ole lihtsalt kättesaadav, aga see tulemus väärib seda,» kinnitas Sopp.

Kommenteerides väidet, nagu oleks laulude seaded väga keerulised, sõnas Sopp, et  on üksikuid erandeid, kus segakoori laulus on näiteks meestel kolmehäälne seade, kuid just nende mitmete jagunemiste pärast on korraldajad lisaks välja pakkunud lihtsama variandi.

Muusikatoimetaja sõnul on üksikuid koore, kes on loobunud üldlaulupeol osalemisest, kuid see ei ole olnud massiline.

«Pigem on need üksikud erandid ja rohkem on seda olnud mudilas- ja lastekooride seas,» selgitas ta.

Väite peale, et nii keeruliste lugude pingelise õppimise käigus kipub laulurõõm kaduma, sõnas Sopp, et «laulurõõm on dirigendis kinni». «Need proovid, mida mina näinud olen, on olnud väga rõõmsad,» sõnas ta.

«Laulupeole pürgib 10 000 lauljat rohkem kui mahub, seega järelikult on siiski neid rohkem, kellele repertuaar sobib,» kommenteeris tekkinud olukorda kultuuriminister Laine Jänes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles