Aasta lavastuseks pärjati Vanemuise rockooper «Ruja»

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rockooper "Ruja" oli 2008. aastal üks Vanemuise teatri tõmbenumbreid.
Rockooper "Ruja" oli 2008. aastal üks Vanemuise teatri tõmbenumbreid. Foto: PRIIT MÜRK/PM/SCANPIX BALTICS

Rakvere teatri rahvusvahelisel teatripäeval pärjati 2008. aasta parimaks lavastuseks Vanemuise rockooper «Ruja».


Parima lavastuse auhinna valis välja Teatriliidu juhatus. Auhind määratakse ühele eelmise kalendriaasta jooksul Eestis esietendunud lavastusele. Auhind hindab lavastust kui erinevate autoripositsioonide koostoimel sündinud tervikut.

«Ruja». Libreto Tiit Ojasoo (NO99), Ene-Liis Semper (NO99), lavastaja Tiit Ojasoo, muusikajuht Erki Pehk (RO Estonia), kunstnik Ene-Liis Semper, valguskunstnik Palle Palme (Rootsi), koreograaf Marika Aidla, kontsertmeistrid Ele Sonn, Irina Oja, koormeister Piret Talts, koori kontsertmeister Marika Mägi, Tartu Noortekoori kontsertmeistrid Kadri Leppoja, Riho Leppoja. Teater Vanemuine.

Parima lavastaja auhinna pälvis Lembit Peterson Theatrumist lavastustega «Maarja kuulutamine» ning «Linn».

Parima naisnäitleja auhinna said Maria Peterson ja Laura Peterson partnerluse eest Mara ja Violaine osatäitmistes lavastuses «Maarja kuulutamine» (Theatrum).

Parima meesnäitleja auhinna sai Marius Peterson Sergei Basini osatäitmise eest lavastuses «Linn» (Theatrum).

Parima naiskõrvalosa auhinna sai Piret Laurimaa - Eleonore ja Esme osatäitmise eest lavastuses «Rock'n'roll» (Endla).

Parima meeskõrvalosa auhinna pälvis Rain Simmul sinjoor Capuletti osatäitmise eest lavastuses «Romeo ja Julia» (Emajõe Suveteater).

Parima kunstniku auhinna sai Liisi Eelmaa lavastuse «Mis juhtus pärast seda, kui Nora oma mehe maha oli jätnud ehk Ühiskondade toed» kujunduse eest Von Krahli teatris.
Žürii eriauhinna pälvis Ain Saviauk elukutseliste ja harrastusnäitlejate tulemusliku ühtesulatamise eest lavastuses «Rasputin» Põltsamaa teatris Ellunäod.

Reet Neimari nimelise kriitikaauhinna sai Valle-Sten Maiste artikli « Mõtlema panev natsionalism» ajakirjas Teater.Muusika.Kino, nr 2, 2008.

Reet Neimari nimelist kriitikaauhinda on alates 2009. aastast Eesti Teatriliidu poolt väljaantav ja Eesti Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali poolt rahastatav iga-aastane teatriauhind.

Muusikalavastuste auhinnad pälvisid lavastuse «Eesti meeste laulud» esituskoosseisu pöörase mängulisuse ja hõrgu musitseerimise eest (Von Krahli Teater ja Nargen Opera) ning Arvo Volmer rahvusooperi repertuaari laiendamise ning Wagneri ooperi «Tristan ja Isolde» haarava muusikalise tõlgenduse eest.

Muusikalavastuste eriauhinna sai rockooper «Ruja» loomingulisele kooslusele idee ja selle ajastutundliku teostuse eest. Stsenaristid, lavastaja, kunstnik - Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo.

Balletilavastuste auhinna pälvis Eve Andre Lumivalgeke, «Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi» ja Julia, «Romeo ja Julia» (Rahvusooper Estonia).

Tantsulavastuste auhinna sai «Faasid» elava muusika ja koreograafia rikastava kahekõne, aktuaalse teema kunstiliselt veenva teostuse ning järjepidalt oma stiili arendamise ja järelkasvu koolitamise eest (Fine5).

Algupärase dramaturgia auhinna sai Jaan Undusk «Boulgakoff» eest (lavastaja Margus Kasterpalu, esietendus 13. jaanuaril 2008 Eesti Draamateatris).Kõrge kirjakultuuriga näidend looja valikutest loomistungi, võimu ja vaikimise vahel.

Sõnalavastuste muusikalise kujunduse auhinna pälvisid Chalice parima originaalmuusika eest lavastusele «Perikles» (NO99) ning Marius Peterson muusikalise kujunduse eest lavastusele «Linn», «Metsik» ja «Maarja kuulutamine» (Theatrum).

Priit Põldroosi nimelise auhinna pälvis Lembit Peterson vilja kandva teatripedagoogilise töö eest Eesti Humanitaarinstituudis, Tallinna Ülikoolis ja Vanalinna Hariduskolleegiumis ning teater-kooli «Theatrum» loomise eest.

Georg Otsa nimelise auhinna pälvis Mart Madiste.


Natalie Mei nimelise auhinna sai Ene-Liis Semper erinevate lavakujunduslike võtete õnnestunud kasutamine ja detailideni ajastutruu terviku loomine lavastuses «Ruja» (Teater Vanemuine).

Salme Reegi nimelise auhinna pälvis Jevgeni Ibragimov missioonitundlikult ja jõuliselt kehtestatud kõrgetasemeline nukuteatrispetsiifika ammu selle järele janunenud Eesti Nuku- ja Noorsooteatris, mis avaldus lavastustes «Oskar ja Roosa Daam», «Kuldvõtmeke» ja «Mängurid».

Aleksander Kurtna nimelise auhinna pälvis Margus Alver põhjalikult kommenteeritud näidenditõlgete eest paljudest keeltest ja olulise panuse eest eesti teatri võõrkeelse repertuaari kujundamisse.

2008. aastal jõudsid tema tõlkes lavale Jordi Galcerani «Grönholmi meetod», Éric-Emmanuel Schmitti «Oskar ja Roosa Daam», Yasmina Reza «Tapatöö jumal», Andrzej Saramonowiczi «Testosteroon» ja Gerald Sibleyras` «Grafiti».

Karl Adra nimelise auhinnaga pärjati Toomas Suuman.

Teatritöötaja auhinna pälvis etendust ettevalmistavas kategoorias Eero Ehala - pealavameistrina oskus valmis ehitada keerulisi ruumilisi lahendusi. Butafoorimeistrina teatri detailirohke butafoorika eest vastutamine. Peameistrina ehitab ka ise valmis kõik uuslavastuseks vajaliku lavast rekvisiidini, suurtest seintest pöörlevate prožektorite ning plahvatavate raadioteni. Teater NO99.

Teatritöötaja auhinna etendust teenindavas kategoorias pälvis pealavameister Rait Randoja, kelle pikaajaline töökogemus, mitmekülgsed erialalised oskused ja head juhiomadused on teinud võimalikuks moodustada võimekas ja professionaalselt hästi töötav tehniline kollektiiv (Vanemuise teater).

Teatritöötaja auhinna administratiiv- ja haldustöötaja kategooria pälvis pearaamatupidaja Tuuli Jaansen, kes juhib kindla käe ja selge meelega kogu teatri rahamajandust. Lisaks teatri igapäevastele majandusküsimustele ja raamatute pidamisele on tema valvsa silma all ka rahvusvahelise teatrifestivali Baltoscandal raamatupidamine (Rakvere Teater).

Kristallkingakese auhinna, mis antakse noorele teatriinimesele esimeste märkimisväärsete lavatööde eest, pälvisid Sten Karpov - Kassini lavastuses «Portselansuits» (Eesti Draamateater), Treplev lavastuses «Kajakas», Andres lavastuses «Janu», Hlestakov lavastuses «Revident», Joonas Tartu - lavastuses «Kangelane» (kõik Endla teatris) ning
Uku Uusberg - lavastused «Loomaaialugu» (Pink). Vat Teater, «Ahoi». EMTA Lavakunstikool ja Teater NO99, «Head ööd, vend» Eesti Draamateater, «Vahepeatus»
R.A.A.A.M.

Tänavu esmakordselt välja jagatava Rahel Olbrei nimelise balletiauhinna sai Tiit Härm - briljantse tehnikaga, jõuline, tundlik ja karismaatiline eesti balleti esitantsija. Tema osatäitmised lavastustes «Võlumandariin», «Joanna tentata», «Daphnis ja Chloë», «Antonius ja Kleopatra», «Romeo ja Julia» ning «Prometheus» olid epohhiloovad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles