Patoloog: ihuarst tappis Beethoveni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Joseph Karl Stieleri portreemaal Ludwig van Beethovenist
Kunstnik Joseph Karl Stieleri portreemaal Ludwig van Beethovenist Foto: Wikipedia.org

Austria patoloogi Christian Reiteri sõnul tappis muusik Ludwig van Beethoveni tema ihuarst.

Patoloogi sõnul määras arst muusikule raviks liiga suures koguses pliid sisaldavaid ravimeid, kirjutab Yahoo news.

«Juba varem oli meil andmeid, et muusiku maised jäänused sisaldasid tavalisest rohkem pliid. Mina kasutasin oma uurimuses Beethoveni juuksekarvu ja sain sama tulemuse,» lisas patoloog.

Patoloog lisas, et enne oma surma 1827. aastal 57-aastasena oli muusik aastaid haige.

«Kui muusik oli veel täie tervise juures, oli ta organismis juba plii üledoos.  Tema ihuarst aga ei teadnud seda ja ravis teda pliid sisaldavate ravimitega. Letaalsed ravimikogused peatasid mitme elutähtsa organi töö ja selle tagajärjel saabus surm,» selgitas  Reiter.

Reiter jätkas, et ihuarst ravis vastavalt oma ajastul ette nähtule ja ta ei saanud kuidagi teada, et tema ravimeetodid võivad inimese tappa.

«Beethoveni surnukeha lahkamine 26. märtsil 1827. aastal näitas, et muusikul oli maksatsirroos ja ta kannatas ka alakeha turse all ning tal olid ka haavandid,» viitas patoloog tollasele lahkamisaruandele.

Reiter jätkas, et enne tursete teket põdes Beethoven kopsupõletikku ja arst ravis siis muusikut palju pliid sisaldava soolaga.

«Ludwig van Beethovenile sai lõpuks tema arsti harjumus iga haiguse puhul pliid sisaldavaid ravimeid anda, saatuslikuks,» selgitas patoloog.

Patoloogi sõnul näitas tema uurimus plii kuhjumist muusiku organismis.

«Ka Beethoveni sissekanded oma päevikusse ajavahemikul 5.detsember 1826 kuni 27. veebruar 1827 viitavad sellele, et arst ravis tema turseid. Juuste uurimine näitas, et sel perioodil võis ta saada surmava pliiannuse,» ütles patoloog.

Patoloog Christian Reiter tegi kokkuvõtte, et muusiku viisid surmani tema elu 111 viimasel päeval saadud suures koguses pliid sisaldavad ravimid.

Siiani pole arstid, patoloogid ja ajaloolased jõudnud kokkuleppele, miks Beethovenil enne raskelt haigestumist organismis suur pliikogus oli.

Mõned pakkusid, et ta jõi nooruses liiga palju pliid sisaldavat vett, teised, et muusikul oli harjumus pliid veniklaasi lisada ja kolmandad, et ta oli sündinud tavalisest suurema pliikogusega organismis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles