Eesti Pank: pangad jõuavad taas kasumisse 2010

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pangas esitleti täna Eesti majanduse ja finantssektori ülevaadet. Pildil keskpanga president Andres Lipstok (vasakul) ja asepresident Rein Minka.
Eesti Pangas esitleti täna Eesti majanduse ja finantssektori ülevaadet. Pildil keskpanga president Andres Lipstok (vasakul) ja asepresident Rein Minka. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Pank tutvustas täna Eesti majanduse ja finantssektori ülevaadet, milles leiab, et kohalikud kommertspangad jõuavad taas kasumisse järgmisel aastal.


Keskpanga asepresidendi Rein Minka sõnul pidurdus halbade laenude kasv sügisel ning kokkuvõttes jääb nende tase väiksemaks kevadel prognoositust.



Eesti Panga eelduse kohaselt kasvab viivislaenude maht tänaselt 6,5 protsendilt umbes 8-9 protsendi peale. Samas jääb viivislaenude maht keskpanga hinnangul siiski kaugele sellest tasemest (ca 13 protsenti), mil kohalikud pangad peaksid hakkama kapitali juurde võtma.



Minka sõnul on seniste laenukahjumite puhul alust arvata, et pankade poolt tehtud provisjonid ja allahindamised on piisavalt suured ning see on ka peamine põhjus, miks kommertspangad pole sel aastal kasumlikud.



Samas peab keskpank võimalikuks, 2010. aasta teisel poolel muutuvad pangad taas kasumlikuks ning lõpetavad järgmise aasta tervikuna plussis.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles