Okupatsioonide muuseumis avati näitus Poola lähiminevikust

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola suursaadik Eestis Tomasz Chlon.
Poola suursaadik Eestis Tomasz Chlon. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas Okupatsioonide muuseumis avati eile Poola ajaloo näitus «Meil ei ole ühist teed sotsialismi vaenlastega», mis võtab kokku ka Poola antikommunistide tegevuse aastatel 1947-1989.

Kahekümne aasta eest toimusid Poolas esimesed vabad valimised pärast Teist maailmasõda, eile avatud näitus algab sõja järel Euroopa uue korra paika pannud Jalta konverentsiga, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Ajaloolane ja Riigikogu liige Mart Laar märkis, et teataval määral saab näitusel näha ka Eesti enda ajalugu, kuigi Poola oma oli üsna erinev. Ta tõi näiteks pidevad rahutused ja väljaastumised, mis lõppkokkuvõttes andsid Poolale rohkem vabadust kui paljudele teistele sotsialistlikele riikidele.

Poola suursaadik Eestis Tomasz Chlon tõi muu hulgas näituselt esile paavst Johannes Paulus II, kelle roll 1980. aastal sündinud liikumise Solidaarsus tekkel polnud väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles