Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Juhan Liivi luuleauhinda on välja antud 1965. aastast. Esimese auhinna pälvis Debora Vaarandi. 2008. aastal anti välja 30. auhind, mille sai Eha Lättemäe. Neli kirjanikku on saanud preemia kahel korral. Kes?
2. 1914. aasta rahvusvahelisel maleturniiril Peterburis osales 11 maletajat. Turniiri võitis Emanuel Lasker. Mõne versiooni järgi olla tsaar Nikolai II seal viiele finalistile (peale Laskeri ka Aleksandr Alehhin, Siegbert Tarrasch, José Raúl Capablanca, Frank Marshall) ka suurmeistritiitlid omistanud, kuid täpsed andmed selle kohta puuduvad. Samas läks turniir kindlasti maleajalukku. Millega?
3. Seda Arsène Heitzi kavandatud toodet tuntakse üle maailma. Millega on tegemist?
4. See panoraamselt horisontaalne taies on jagatud kolmeks. Alumises on mustrite ja märkide kõrval Jakob Hurda, Ilmari Mannineni, Kristjan Raua saapa-, vildi- ja kalossijäljed, aga ka mitmete loomade ja lindude jäljed. Keskmisel osal on jäädvustatud külad ja talud ning sealne vanavara. Ülemisel kolmandikul on rändmustrite parved. Mis taies?
5. Kuidas nimetatakse lingvistikas tähendusüksust, tähenduse väikseimat koostisosa? Mõiste tõi kasutusse Leedu teadlane Algirdas Julien Greimas.

Vastused: 1. Betti Alver, Kalju Lepik, Ene Mihkelson, Mari Vallisoo. 2. Esimest korda jagati maleturniiril auhinnaraha. 3. Euroopa Liidu lipp. 4. Eesti Rahvamuuseumi juubelivaip «Kogujad», kunstnik Anu Raud. 5. Seem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles