Hüvasti plaadid, tere veebimuusika!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ervin Trofimov ansamblist Opium Flirt soovitab Eesti bändidel paar oma kõige paremat lugu tasuta internetti panna ja ülejäänu eest raha küsida.
Ervin Trofimov ansamblist Opium Flirt soovitab Eesti bändidel paar oma kõige paremat lugu tasuta internetti panna ja ülejäänu eest raha küsida. Foto: Erakogu.

Kui välisbändid võivad plaadi tasuta veebi riputada ja sellega teenida, siis kohalikud bändimehed teevad seda seni siiski vaid fännide rõõmustamiseks, mitte oma taskute täitmiseks.

Kodumaine eksperimentaalroki bänd Opium Flirt on üks väheseid punte, kes pani oma plaadi «Õunakuu» tasuta alla laadimiseks internetti sel kevadel. Praeguseks on endale prii plaadi saanud neljasaja inimese ringis.


«Ma arvan, et oleks rohkem, aga esimesel nädalal jooksid kõik serverid kinni, sest nii palju huvilisi oli,» rääkis üks bändi liige, Ervin Trofimov. «Aga mingit raha meile loomulikult keegi ei annetanud, pigem saime paar halba arvustust,» tunnistas ta.


Plaadiga «Tehislend» teenis ansambel väljaandmiskulud tasa ning nüüd salvestatakse juba uut plaati. «Ma ei arva, et bändid peaks kogu oma loomingu tasuta üles panema, võiks panna paar singlit mingiks ajaks üles ja terve album oleks ikkagi müügis,» nentis Trofimov.


Välismaistest bändidest on nii teinud näiteks Portishead ja R.E.M, kelle lugusid sai enne plaadi ilmumist muusikaportaalides Last.fm ja iLike kuulata.


«Ma arvan, et muusika liigub virtuaalsesse keskkonda juba mitukümmend aastat – plaadifirmad ei teeni praegu mingisugust kasu. See on suhteliselt hukule määratud ala,» tõdes Trofimov.


Teine Eesti ansambel, kes plaanib oma plaadi juba paari nädala pärast tasuta internetti riputada, on Ultramelanhool. Samuti annab bänd välja kolmsada CD-plaati, mis jõuavad kollektsionääride rõõmuks ka poelettidele.


Ultramelanhooli löökpillimängija Raoul Kurvitza sõnul ei pruugi see aga ühtegi krooni tulu tuua. «Näiteks Radioheadi lugude eest maksid fännid, sest Radiohead on väga kuulus bänd,» rääkis ta ning lisas, et tundmatud muusikud ei teeni tavaliselt midagi.
Radiohead oli eelmisel aastal aga kõige rohkem tulu toonud bänd, mille palade eest olid fännid vabatahtlikult nõus välja käima koguni kaks tuhat krooni.


Muusikaärimees Aarne Valmise sõnul võib Eestis selline asi toimida vaid juhul, kui bänd suudab live-esinemistega piisavalt raha teenida. «Smilersi plaati küll keegi kunagi tasuta alla laadida ei saa, sest neid ei tule nii suur rahvahulk vaatama kui Radioheadi,» ütles ta. «Kui bänd kodus oma arvutiga midagi lindistab ja midagi ei üüri, siis miks mitte.»


Samuti väitis Valmis, et inimestele vaid tundub, et nad saavad muusikat igasuguse tasuta. «Tegelikult on nii, et kui selle muusika toob sinuni näiteks Vodafone või mõni muu firma ja sa lugu alla laadima hakkad, siis tuleb sealt tohutu hulk reklaami – tasuta muusika teebki võimalikuks reklaamimüük,» selgitas muusikaärimees.


Produtsent Sven Lõhmuse sõnul on plaadi internetti riputamine noorele bändile parim võimalus ennast tutvustada. «Kui bändil ei ole imidž välja kujunenud ja tal ei ole ka kindlat plaadifirmat selja taga, siis on see väga hea võimalus end promoda,» ütles ta. «Ja kui sa kasvatad nii oma fännide hulka, on ka plaadileping kerge tulema.»


Ka Lõhmus on promomiseks uut meediat kasutanud. Nii nagu Vodafone’i mobiilivõrgu kliendid said võõrsil kuulata Madonna uut plaadi «Hard Candy» juba nädal enne selle ametlikku ilmumist, siis vähem kui kuu aega hiljem said Tele 2 kasutajad firma muusikapoest alla laadida kodumaise Mari-Leenu plaati «1987».


Lõhmuse sõnul on selline muusika müük uus trend. «Plaadimüük halveneb päev-päevalt, sest kõigil noortel on olemas internet, mp3-mängijad ja iPodid ning tänapäeval on mobiiltelefonist saanud üks põhilisemaid multimeedia keskusi,» nentis ta.

Muusikuid, kes on plaadimaterjali tasuta veebi pannud

Opium Flirt
«Õunapuu»
lood saadaval opiumflirt.diinoweb.com

Gnarls Barkley
«The Odd Couple»
lood saadaval gnarlsbarkley.com

Marillon
«Happiness Is
The Road»
laadisid muusika failivahetusprogrammidesse

DJ Girl Talk
«Feed the
Animals»
illegal-art.net/__girl__talk___feed__the__anima.ls___

R.E.M.
«Accelerate»
lood olid saadaval like.com/artist/R.E.M.

Portishead
«Third»
lood olid saadaval last.fm/music/portishead

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles