Eesti vene poliitikud ei usu pääsemist europarlamenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni hoone.
Euroopa Komisjoni hoone. Foto: Andres Teiss

Eesti vene poliitikud ei usu, et mõni venekeelseid kodanikke esindav kandidaat suudaks koguda Eestis Euroopa Parlamendi valimistel mandaadi saamiseks piisavalt hääli.

«Ma ei usu, et tänase jõudude vahekorra juures oleks võimalik vene saadiku pääs Euroopa Parlamenti,» tunnistas Brüsselis Euroopa venelaste foorumil osalenud Vene Erakonna Eestis aseesimees Gennadi Afanasjev.

Sama seisukohta väljendas ka Konstitutsioonierakonna liige Jevgeni Tomberg.

«Mina kahtlen, et keegi nendest pääseb parlamenti,» ütles Tomberg, rääkides kahest venekeelseid poliitikuid koondavast erakonnast ning mõnest võimalikust üksikkandidaadist, kes võiksid europarlamendi valimistel osaleda.

Tombergi sõnul ei ole lootust ka seni ainsana oma võimaliku nimekirja esitanud Keskerakonna liikmel Vladimir Velmanil, kes jäi sisehääletusel viiendale kohale.

Peamise põhjusena, miks ükski vene poliitik Eestist valituks ei osutu, tõi Afanasjev välja «tänase jõudude vahekorra». Tombergi arvates saavad vene erakondadele takistuseks nõrk organisatoorne võimekus ja vähene raha.

Enda võimaliku kandideerimise suhtes lubas Afanasjev selgust jaanuaris, kui Vene Erakond Eestis oma osaluse otsustab. Tomberg kinnitas, et tema kindlasti ei kandideeri.

Samas ei välistanud enda kandideerimist aprillirahutustes süüdistatavana kohtu all olev Dmitri Linter, kes samuti esmaspäeval Brüsselis europarlamendis toimunud foorumil osales.

Euroopa Parlamendi valimised peetakse Eestis tuleva aasta 7. juunil. Eestist saab europarlamenti kuus saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles