USA meediahiidu ähvardab pankrot

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tribune Companyle kuuluv Los Angeles Times on USA üks suuremaid ja mõjukamaid ajalehti.
Tribune Companyle kuuluv Los Angeles Times on USA üks suuremaid ja mõjukamaid ajalehti. Foto: Reuters / Scanpix

Aasta tagasi haaras kinnisvaramagnaat Samuel Zell enda kätte USA ühe suurima meediahiiu Tribune Company. Selle nädala algul oli ta sunnitud tunnistama, et ettevõtte äriseisu parandamise asemel on ta tüürinud kontserni pankroti äärele.


Ameerika suurlehti Los Angeles Times ja Chicago Tribune üllitava Tribune Co võlakoorem on pärast Zelli omandusse minekut paisunud kolm korda, ühtekokku 13 miljardi dollarini (üle 150 miljardi krooni).

Tosinat ajalehte ja kahte tosinat telejaama omava kontserni varade väärtus on sellest ligi kaks korda väiksem.

Tribune Co rahaprobleemide ainupõhjus ei ole madalseis maailma finantsturgudel ja reklaami äravool traditsioonilisest meediabisnisest uude meediasse ehk internetti. Ajalehe New York Times tsiteeritud meediaanalüütiku Rick Edmondsi väitel peitub kontserni hädade peamine allikas ebasobival ajal võetud hiigelsuures võlakoormas.

Siin ei mängi USA meediaasjatundjate hinnangul omakorda sugugi mitte vähetähtsat rolli tõsiasi, et miljardär Zell ei ole eales varem ajalehtede ega televisiooni juhtimises oma oskusi proovile pannud. Mehe, kelle vanemad põgenesid enne Teise maailmasõja algust Poolast Ameerikasse, äritegevus on seisnenud suuresti allakäinud kompaniide ülesostmises, nende jalule aitamises ning seejärel mahamüümises.

Selleks et silmapiiril terendavat finantskitsikust leevendada, müüs Zell suve hakul 650 miljoni dollari eest ühe oma tulutoovama ajalehe Newsday ning on seejärel kärpinud kompanii kulusid, sealhulgas lahti lasknud töötajaid.

Sellegipoolest oli Zell sunnitud astuma läbirääkimistesse oma peamiste võlausaldajate, suurpankadega Citigroup, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Bank of America ja Deutsche Bank, et leppida edasises maksegraafikus kokku nii, et kompanii ajalehed saaksid samal ajal edasi ilmuda ning ka telesaated ekraanile jõuda.

Üks võimalus Tribune Co võlakoorma vähendamiseks on paisata müüki kontsernile kuuluv pesapallimeeskond Chicago Cubs ja staadion Wrigley Field, mille hinnaks on pakutud miljard dollarit (12 miljardit krooni).

Tribune Company

Ameerika Ühendriikide meediakontsernile kuuluvad:
12 ajalehte, sh: Los Angeles Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun, Orlando Sentinel, Hartford Courant
telejaamad 19 linnas, sh: Los Angeles, New York, Philadelphia, Washington, D.C, Dallas, New Orleans, Seattle, Chicago, Denver, Houston
Allikas: Tribune Company

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles