Vello Tafenau asus juhtima kontserni Haljas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Tafenau oma kodumaja väravas Vinni vallas Kakumäel.
Vello Tafenau oma kodumaja väravas Vinni vallas Kakumäel. Foto: Teet Suur

Oktoobrist juhib Lääne-Virumaalt pärit Vello Tafenau rohkem kui kolmekümnes riigis ärikontakte omavat kaubanduskontserni Haljas.


Olete aastaid tegutsenud nii ettevõtja kui poliitikuna. Kas otsus asuda Eesti ühe suurima kaubanduskontserni Haljas juhatuse esimehe ametikohale on teie senistest ametitest vastutusrikkamaid?

Olen tõesti aastaid tegutsenud ettevõtluses ja poliitikas nii kohapeal kui n-ö katsunud kõrgemat poliitikat. Ettevõtluses saab tunduvalt ratsionaalsemalt tegutseda, sest otsustada on võimalik ikka suhteliselt kiiresti ja tegevus ei ole mõjutatav nii palju erinevate vaadete tõttu sõlmitavatest kokkulepetest, kui on poliitikas.
Iga inimese jaoks on uuele ametikohale asumine väljakutse. Olen töötanud mitmel vastutaval kohal ja alati on läinud nii hästi, et ma pole pidanud ise omale palka küsima.

ASi Haljas kutsus mind firma ainuomanik Movsum Mehtijev, kes on 19 aastat firmat edukalt arendanud.
Tema soov oli saada firmasse juurde kogemustega inimene, kes motiveeriks kollektiivi suuremate eesmärkide nimel pingutama. Lubasin, et teen seda seni, kuni olen võimeline kasulik olema. Tunnen, et firma töötajad on mind omaks võtnud ja koostöö sujub.
Pealegi mulle meeldib suhelda.

Tänu omaniku heale ärivaistule ja väga laialdastele kontaktidele üle maailma ongi firma kujunenud rahvusvahelises mastaabis tähelepanu pälvinud ettevõtteks.

Meie firma on ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoja liige, mille vahendusel kuulub firma omanik Eesti vabariigi presidenti või peaministrit saatvasse ärimeeste delegatsiooni, mis omakorda võimaldab ärisuhteid edendada kõige kõrgemal tasemel. Info saamine on küll kulukas, kuid aitab firma arengule kaasa.

ASi Haljas kontserni kuuluvad Hulgikaubandus, AS Võhu Vein ja tütarettevõtted Aserbaidžaanis ja Kasahstanis.

Juhite kontserni hulgikaubanduslikku tegevust ja ASi Võhu Vein tööd. Miks just sellised valikud?
Juhtimisstruktuurilt on tippjuhtide tööjaotus selline, et üks juhatuse liige tegeleb ekspordiga seonduvaga ja mina korraldan kauba müüki Eestis. Kuna ka Võhu Veini toodang realiseeritakse põhiliselt meie kaudu, siis on loomulik, et selle firma tegevusel silma peal hoidmine kuulub minu kohustuste hulka.

Kuidas on ASi Haljas tegevus lisaks Võhu Veinile seotud Lääne-Virumaaga?
Lääne-Virumaaga oleme seotud paljude edasimüüjate - ASi OG Elektra, ASi Helter, RR Lektuse ning ETK, Rimi, Selveri, Comarketi jt suurte ketikaupluste kaudu.
AS Haljas ostab kaupa suurtes pakendites. Näiteks suhkrut 1000kiloses pakendis. Suurpakendis on kaup odavam. Meil on pakketsehh. Pakendame kaubad väikepakendisse.

Anname oma inimestele täiendavalt tööd, toetame Eesti riiki maksudega. Ootame riigilt väga mõistlikku maksupoliitikat, sest rasketes majandustingimustes maksude tõstmine hävitab ettevõtluse.

Millised on kontserni põhilised tegevusvaldkonnad?

Kontserni põhitegevus on mahlade, suhkru, kuivainete, makaronide, köögiviljakonservide ja mahlade müük. Meie tunnustatud kaubamärgid on granaatõunamahl 4U, Tate & Lyle` suhkrud, Adriana makaronid, Hame pasteedid, kommid Sweet Angel ja Crispo, Natura toiduõli, Greenfieldi teed jt.

Praeguse majandussurutise ajal on AS Haljas üks firmadest, mis laiendab oma tegevust ja suurendab käivet. Millega seletate oma edukat äritegevust?
ASi Haljas töötajate motivatsioonisüsteem ja võime oma tegevust planeerida on taganud firmale edu. Koostame igaks järgmiseks aastaks 30-leheküljelise eelarveraamatu, kus planeeritavad kulutused on detailselt kirjas.

Võib ju arvata, et muutuvates oludes on teatud asju raske ette näha, kuid alati on lihtsam planeeritut kohendada kui tagantjärele ehmatuse osaliseks saada ja siis rahmeldama hakata.

Kontsern Haljas teeb koostööd maailma suurima suhkrutootja - Inglismaa kontserniga Tate & Lyle. Rääkige sellest koostööst?
Maailma suurim suhkrutootja Tate & Lyle on suhkrut tootnud üle 150 aasta. Firma asub Londonis Thamesi jõe kaldal ja toodab aastas üle miljoni tonni roosuhkrut. Meie koostöö algas 2003. aastal, enne Eesti ühinemist Euroopa Liiduga. Alustasime suhkru importi laevaga kohale toimetatavatest tuhandetonnistest kaubapartiidest: tonnised suurkotid ja 25kilosed paberkotid.

Peale tavalise suhkru toome maale ka spetsiaalseid suhkruid Demerara, Icing, Fondant Icing ning vahtramaitselist ja Goldeni suhkrusiirupit. Järgmisel aastal planeerime Tate & Lyle'lt osta 5000 tonni suhkrut.

Firma juhtimiseks on juurutatud nüüdisaegsed infra- ja infotehnoloogilised süsteemid. Tooge mõni näide nende toimimisest?
Firma juhtimise abistamiseks ja arvestuse analüüsimiseks on mitu tänapäevast arvutiprogrammi, lisaks videovalvesüsteemid, mis võimaldavad kogu tegevust territooriumil ja ladudes video vahendusel säilitada.

Kui tekib transpordifirmadega vaidlusi seisuaegade üle, on selge vastus olemas. Kõikidel firma autodel on kasutusel GPRS-süsteemid, mis võimaldavad paremini planeerida ja koordineerida töötajate tegevust.


Millisena teie kauaaegse majandusinimesena näete ASi Haljas arengut?

Lähiaastatel kasvab ASi Haljas toodangu ekspordimaht veelgi. Oleme osalenud oma toodetega suurtel ülemaailmsetel toidukaupade messidel nii Pariisis kui Londonis ja leidnud häid kaubanduspartnereid. Suudame kindlalt hoida oma positsioone Eesti turul.

Hea koostöö ja vastastikune usaldus koostööpartneritega tagab edu ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles