Paber: Koolid hoiavad keeleoskust au sees

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kitzbergi gümnaasiumis selgusid neljapäeval maakonna paremad gümnasistidest emakeeletundjad ning võistluse üldvõitjat tunnustas ka Viljandi Zonta klubi.



Karksi-Nuias panid oma oskusi proovile Viljandimaa kõigi gümnaasiumide õpilased.


Üldvõitjaks tuli Viljandi Paalalinna kooli abiturient Kairi Raabe (juhendaja õpetaja Hille Alver). Samas vanusegrupis sai teise koha Mari-Liis Tulp Tarvastu gümnaasiumist (Helle Soots), kolmanda koha vääriline oli Jakobsoni kooli abiturient Sandor Elias (Erika Rummel).


Selge järjestus


Üheteistkümnenda klassi õpilastest osutus edukaimaks Abja gümnasist Eliisa Nellis (Silvia Mälksoo). Talle järgnesid Suure-Jaani noormees Villem Voormansik (Sirje Urbel) ning Jakobsoni gümnaasiumi neiu Kadri Reedi (Enn Kullamaa).


Noorimate gümnaasiumiõpilaste seas tuli esikohale Talvike Mändla Tarvastust (Helle Soots). Teise tulemuse sai Paalalinna gümnaasiumi neiu Inga Järvekülg (Sirje Pärn) ja kolmas koht läks Jakobsoni kooli Sille Lõssovile (Juta Klettenberg).


Emakeelepäeva puhul on Viljandimaa gümnasistid oma oskused proovile pannud selle tähtpäeva sünnist saadik.


Kombe järgi korraldab võistlust igal aastal erinev kool, võistlustöö koostab aga Tartu ülikool.


Kitzbergi gümnaasiumi emakeeleõpetaja Viiu Lepik jäi ülesannetega üldiselt rahule. «Üksnes kolmandat ülesannet oli keerulise punktiarvestuse tõttu väga raske parandada,» lausus ta.


Sellest hoolimata ei tekkinud tulemusjärjestuse määramisel segadust, sest õpilaste punktivahed olid piisavalt suured.


Tüdrukud on edukamad


Viljandi Zonta klubi on emakeelevõistluse võitjat tunnustanud kümmekond aastat.


«Üks meie eesmärke on toetada haridust,» ütles Viljandi Zonta klubi president Krista Kull, viidates tubli naisüliõpilase stipendiumile, mida klubi välja annab.


Kulli sõnul on kõnealune emakeelevõistluse auhind sama suuna jätkamine. «Kauni emakeele päeva algatus tundus meile väga ilus mõte ja see preemia on meie panus puhta keele väärtustamisse,» lausus ta.


Ehkki läbi aastate on võistlusel edukamaks osutunud enamasti tüdrukud, tunnustaksid zontad meelsasti ka noormehi.


Preemia suurus oli tänavu 600 krooni, ka varemalt on see olnud samas suurusjärgus. Viljandimaa omavalitsuste liidu välja pandud


auhindu jagus iga vanusegrupi esikolmikule.


Võistlusest osavõtjad kohtusid ka kirja- ja keelemehe Peeter Oleskiga, kes tutvustas August Kitzbergi elu- ja loometeed ning andis hinnangu tema panusele kultuuriloos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles