Euroopa Keskpank poolikut euroalaga liitumist ei toeta

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja liikmesriikide lipud.
Euroopa Liidu ja liikmesriikide lipud. Foto: Caro / Scanpix

Kui IMFi hinnangul peaks Euroopa Keskpank võimaldama Ida-Euroopa riikidel eurot lõdvematel tingimustel kasutusele võtta, siis viimane ise taolist erandi tegemist ei poolda.


Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on välja pakkunud, et Ida-Euroopa riigid peaksid kiirkorras euro kasutusele võtma, formaalselt euroliiduga liitumata. Fondi hinnangul peaks eurotsoon ühinemisreegleid lõdvendama, et riigid saaksid euroga ühineda Euroopa Keskpanga nõukogus osalemata.

Euroopa Keskpank (EKP) aga taolist mõtet ei poolda, kirjutab Financial Times. Keskpank nõuab, et uued liitujad võtaksid euro täielikult kasutusele ning vastaksid kõikidele kriteeriumitele. «See ei ole reaalne (pakkumine - toim.). Eurotsooni liitumiseks on väga kindlad reeglid, mida peab ka järgima. Majanduslikust vaatepunktist poleks see hea signaal euro usaldusväärsusest,» kommenteeris EKP nõukogu liige Ewald Nowotny IMFi ettepanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles