President Ilves: Eesti Rahva Muuseum on meie iseseisvuse alustala

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas hendrik Ilves Tartu Ülikooli aulas.
President Toomas hendrik Ilves Tartu Ülikooli aulas. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna Tartus peetud Eesti Rahva Muuseumi juubeliaktusel sõnas president Toomas Hendrik Ilves, et läbi sajandi on sellest muuseumist saanud meie iseseisvuse üks kindlamaid alustalasid, millelt otsiti ja leiti tuge ka kõige raskematel aegadel.


«Sajanda verstapostini jõudnud muuseum kasvas välja soovist arendada oma rahvuskultuuri. See mõte kasvas koos meie rahvusliku iseteadvuse ja haritlaskonnaga ning jõudis meie oma muuseumi rajamisest oma riigi loomiseni,» vahendas presidendi kantselei Ilvese Tartu Ülikooli aulas öeldud sõnu.


eestlastel on tulevikku ajaga kaasas käiva kultuurrahvana



Eesti riigipea sõnul on muuseumist sajandi jooksul saanud mälestussammas selle asutajaile, laiemalt aga Eesti rahva iseteadvusele ja iseolemisele.



«Vaimse ja ainelise pärandi kogumine tõi arusaama, et Eesti oma kultuur on vana ja väärtuslik,» kõneles Ilves. «Sellel rikkusel sai seista meie iseteadvus.


Keel ja kultuur kasvasid sotsiaalse kuuluvuse näitajast Eesti identiteedi aluseks.»



President Ilves märkis, et muuseumi rajajad ei soovinud talletada eestlust kui märki ammustest aegadest, kui eksponaati. Selle asemel nähti muuseumi rolli rahvuse tuleviku lahtimõtestajana.



Tema sõnul aitas rajajaid tõdemus, et eestlastel on tulevikku ainult ajaga kaasas käiva kultuurrahvana. «Korralik muuseum on kultuuri loomise allikas, kaasaegne teaduskeskus, sild eilse ja homse vahel,» rõhutas riigipea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles