Pärnu haigla juht teenis mullu 70 000 krooni kuus

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu linna osalusega äriühingute ja sihtasutuste juhtide palkade edetabelit juhivad Pärnu haigla juhatuse liikmed, kelle keskmine kuupalk küündis 70 000 kroonini, linnasaunu majandava ettevõtte juht pidi aga leppima 15 000kroonise kuupalgaga.


Pärnu haigla juhatuse esimees Urmas Sule teenis mullu keskmiselt 70 000 krooni kuus, summa koosnes 60 000kroonisest põhipalgast ja 10 000 krooni suurustest lisatasudest ja hüvitistest. Juhatuse liikme Veiko Vahula kuu keskmine töötasu oli 60 666, juhatuse liikmel Karl Kukel 48 825 krooni.



Haigla nõukogu esimehe Mart Viisitamme tööd tasustati 6000, nõukogu liikmete Kuno Erkmanni, Heidi Gili, Cardo Remmeli, Andres Laasma, Uno Mirme ja Ada Kraagi tööd 4500 krooniga kuus.



368 000 krooni lahkumishüvitiseks


Sulele järgneb AS Pärnu Vee kunagine juhatuse liige Meelis Kukk, kes ametis oli eelmise aasta 29. maini. Kuke keskmine kuutasu oli 54 761 krooni, peale selle sai ta 368 000 krooni lahkumishüvitist.



Kuke järeltulija Garri Suugi kuupalk oli 46 000 krooni, talle hüvitisi ei makstud. Ettevõtte nõukogu esimees Toivo Ninnas sai 6625, nõukogu liikmed Asso Kommer, Urmas Sule, Hillar Talvik, Jüri Rahu ja Taimi Vilgas teenisid 5000 krooni kuus.



Taastusravikeskuse Estonia juhatuse liikme Vello Järvesalu keskmine kuupalk oli eelmisel aastal 54 364 krooni ja 58 senti. Järvesalu tavaline kuupalk oli 46 000, kuid talle maksti kaks kuupalka lisatasu.



Estonia nõukogu esimees Ahti Kõo teenis 7000, nõukogu liikmed Jane Mets, Aivar Pärna, Jüri Lebedev ja Johannes Kass 5000 krooni kuus.



Pärnu Koolide Sihtasutuse juhatuse esimehe Margus Tammekivi keskmiseks kuusissetulekuks kujunes 50 807 krooni, millest 39 869 krooni moodustas põhipalk ning ülejäänu oli puhkusetasu ja preemia. Juhatuse liikme Õie Lõmpsi keskmine kuusissetulek oli 39 670, mai lõpus lahkunud juhatuse liikmel Urve Soel 37 457 krooni.



Sihtasutuse nõukogu esimees Olev Avarsalu teenis 7000, liikmed Jüri Kukk, Erki Melts, Kalev Päit, Vambo Talu ja Svetlana Tšipurina 5000 krooni kuus. Päit oli nõukogu liige vaid jaanuaris, seejärel nimetati ametisse Kukk.



Taastusravikeskuse Sõprus kunagise juhatuse liikme Hilvi Viisitamme kuupalk oli 25 000 krooni. Dekreetpuhkusele jäädes sai ta 60 000 krooni hüvitist ja hakkas järgmise kuu algusest saama 5000kroonist nõukogu liikme kuupalka. Tema järeltulija, varem nõukogu esimehena 7000 krooni kuus teeninud Jaanus Otsa kuupalgaks määrati 30 000 krooni.



Sõpruse nõukogu esimees on septembri algusest 7000kroonise kuutasuga Toomas Õun, kes nõukogu liikmena teenis 5000 krooni kuus. Niisama suur kuupalk oli kõigil nõukogu liikmetel: Jüri Kukel, Väino Hallikmägil, Ivo Kuusel ja jaanuaris-veebruaris Sõpruse nõukogus olnud Asso Kommeril.



Linnasauna juhatajale ainult 15 000 krooni


Linnasaunu majandava osaühingu Kümblus juhatuse liikme Aime Hoogi kuupalk oli eelmisel aastal 15 000 krooni. Aasta esimesel poolel ettevõtte juhatuse liikmeks olnud Hillar Talvik teenis 7000 ning juhatuse liikmed Ranno Künnap ja Vladimir Klevtsov 5000 krooni kuus.



Aasta teisel poolel moodustati ettevõtte nõukogu, mille esimehele Ranno Künnapile hakati maksma 7000 ning liikmetele Talvikule ja Klevtsovile 5000 krooni kuus.



Eesti kaubandus-tööstuskoja Pärnumaa esinduse juhataja Toomas Kuuda hindas eelnimetatud palku võib-olla natuke kõrgeteks, aga mitte väga. “Ma ei tea näiteks Estonia majandustulemusi, et neid õiglaselt analüüsida,” lausus ta.



Kuuda sõnutsi sõltub ettevõtete juhtide palk nõudmise-pakkumise vahekorrast ja ettevõtte majandustulemustest. “Arstide tööjõuturg on rahvusvaheline,” ütles ta haigla juhtkonna palku kommenteerides.



Pärnu tippjuhtide eelmise aasta palgatasemeks pidas Kuuda vähemalt 40 000 – 50 000 krooni. Samal ajal tuletas ta meelde, et erasektor on asunud palku kokku tõmbama ning sissetulekuid ja kõikvõimalikke soodustusi on märgatavalt kärbitud.



“Lihtsa inimese seisukohalt tunduvad need numbrid kosmilised, aga Eesti ja Pärnu eelmise aasta keskmisi palku vaadates ei tundugi linnapalgad väga suured olema,” rääkis Kuuda.



Pärnu ettevõtete liidu juhataja Heiki Künnapase väitel algavad Pärnu keskmiste ja väikeettevõtete juhtide või omanike palgad 7000 kroonist ega ületa 20 000 krooni.



“Ehitusettevõtjad on enda palku pea poole võrra kärpinud, ära on jäetud autokasutusi, bensiini- ja teisi hüvesid. Suuremate ettevõtete juhtide palku ei oska ma öelda, poolteist aastat tagasi oli juttu 30 000 kroonist,” lausus Künnapas.



Linnapea süüdistab endist abilinnapead


Künnapas märkis, et ettevõtjad maksavad lahkumiskompensatsiooniks kaks kuni neli kuupalka. Meelis Kuke 368 000 kroonini küündiv lahkumishüvitis on aga 6,7 kuupalga suurune.



Kuke lahkumishüvitis lepiti kokku tema töölevõtmisel. “See oli nõukogu ja Kuke vaheline kokkulepe, mis tingimustel juhatuse liikme leping sõlmitakse. Loodan, et nõukogu esimees Mart Alliku lähtus siin ettevõtte huvidest,” ütles linnapea Mart Viisitamm.



Nii Viisitamm kui abilinnapea Jane Mets leidsid, et Kukega töölepingut sõlmides rikkus Alliku korruptsioonivastast seadust, sest Kukk oli varem töötanud majandusosakonna juhatajana.



Küsimusele, mida linnavalitsus selle teadmise valguses ette kavatseb võtta, vastas samal ajal linnapeana töötanud Viisitamm: “Kuke ametissenimetamine oli ekslik, aga ma ei tea, mis siin enam teha annab.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles