«Kirjanik, aga ikkagi inimene»

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Lutsu majamuuseum.
Oskar Lutsu majamuuseum. Foto: Ain Protsin.

Just sellist pealkirja kannab kirjanike igapäevaelust rääkiv näitus, mis avatakse reedel, 24. aprillil Tartus Oskar Lutsu majamuuseumis.


Näitus on täiesti ainulaadne. Selles osalevad peaaegu kõik eesti kirjanike muuseumid ning näitus koondab esemeid, mis kõnelevad kirjanike igapäevaelust ja töötingimustest, edastas Tartu linnamuuseum.



Suurem osa eesti kirjanikke ei saanud töötada vabakutseliste kirjanikena. Nende argipäevad olid sageli seotud hoopis teistsuguse tööga - kes oli arst, kes ametnik, kes apteeker, kes ajakirjanik, kes diplomaat. Sageli kirjutati omaloomingut varahommikuti, öösiti või suviti puhkuse arvelt.



Mida ütlevad kirjanike elu kohta nende tarbeesemed? Näitusel on oma lugu rääkida näiteks Juhan Smuuli karvamütsil, Koidula käsitöökarbil, Lutsu kellal, Kreutzwaldi mälestusristil, Tammsaare rahakotil. Ja paljudel teistel asjadel.



Näitus on koostatud Muuseumiaasta puhul ning liigub aasta jooksul läbi kõikide suuremate kirjanike muuseumide Eestis.



24. aprillil ootab külalisi Oskar Lutsu töötoas veel üks üllatus – apteekrite kingitus. Näitus jääb Lutsu majamuuseumis avatuks 31. maini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles