Võidusamba klaasimine algab järgmisel nädalal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba betoonsüdamik ootab järgmist nädalat, mil Tšehhi töömehed ehitavad selle ümber metallkarkassi, millele hakkavad kohe ka klaasplokke kinnitama.
Vabadussõja võidusamba betoonsüdamik ootab järgmist nädalat, mil Tšehhi töömehed ehitavad selle ümber metallkarkassi, millele hakkavad kohe ka klaasplokke kinnitama. Foto: Toomas Huik

Võidusamba betoon­südamikku katma hakkavad klaasplokid ootavad Tšehhis Tallin­na saatmist. Tõenäoliselt läheb klaasimistöö lahti tuleval neljapäeval.


Vabadussõja võidusamba betoonist südamik seisab Ingeri bastioni jalamil juba kuu aega. Nüüd ei ole enam jäänud palju aega, kui Tšehhi klaasifirma Sans Souci töömehed hakkavad 17 meetri kõrgust postamenti klaasplokkidega katma.



Võidusamba ehitustööde projektijuht ning tellijapoolset ehitusjärelevalvet tegeva firma Telora-E juhatuse liige Kalev Pikaru ütles, et tšehhid peaksid hakkama samba südamikule metallkarkassi ning klaasplokke kinnitama 6. novembril. Tööd kestavad umbes poolteist kuud ja lõpevad detsembri keskpaigas.



Võiks kiiremini minna


«Minu arvates võiks ju kõik kiiremini minna, kuid tšehhid on niisugused tähtajad välja käinud,» ütles Pikaru. «Paraku sõltub palju ka ilmast. Kui läheb külmaks, tuleb üles panna ka puhurid. Ettevalmistustööd on päris suured.»



Võidusamba ligi 250 kilogrammi kaaluvad 96 klaasplokki on praegu veel Tšehhis, kust need kahekaupa puitkasti pakituna lähiajal Tallinna jõuavad. Tšehhid toovad kohale ka oma kraanad, tõsteseadmed ning kõik vajalikud töövahendid. Samba ümbruse suhteliselt kitsukese ehitustandri valmistab ette kohalik firma Celander Ehitus.



Pikaru lisas, et kõik tööd postamendi juures tehakse koos. See tähendab, et kõrvuti metallkarkassi paigaldamisega ja selle külge klaasplokkide kinnitamisega panevad tšehhid paika ka samba sisemiseks valgustuseks vajalikud elektrijuhtmed ja lambid.



Samba enda valgustus on Pikaru sõnul põhimõtteliselt lahenduse leidnud, veel on lahtine aga postamendi otsas paikneva risti valguskujundus. Kuna selliseid asju ei ole Sans Souci insenerid kunagi teinud, nõuab parima lahenduse leidmine tavalisest rohkem aega.



Vabadussõja võidusamba idee üks autoreid Andri Laidre kinnitas, et valgustusega ei ole tõesti kõik veel paigas. Autorid ootavad praegu Tšehhi klaasimeistritelt kutset, et viimase lahendusega kohapeal tutvuda.



Tulemus paraneb


«Täpsemalt ei oskagi seda kommenteerida,» tõdes ta. «Loodetavasti on see piisavalt heal tasemele, et jääme rahule. Kui see nii on, saame tõesti novembri algul postamendi osa klaasiga katma hakata,» lootis Laidre.



Viimati Tšehhis käies oli valgustus autorite soovitud tulemusele juba päris lähedal. Esialgne suurim probleem – päevasel ajal kippusid läbi jääklaasi näha olema valgustus­elemendid (LED-elemendid) – on nüüd parandatud.



Laidre sõnul tuleb veel lihvida samba õhtust valgustust, kaotamaks LED-elementide tekitatud valguspunktid, sest postament peaks olema võimalikult ühtlaselt valgustatud.


Samba risti valguslahendus on Laidre sõnul veel lahtine, kuid töö selle kallal algas ka hiljem. Tõenäoliselt näitavad tšehhid, kui kaugele nad risti valgustusega jõudnud on, samba autoritele järgmise külaskäigu ajal.



Klaasplokid, mida tšehhid novembri algul paigaldama hakkavad, on Laidre sõnul teinud laborites läbi katsetused nii löökidele, järskudele temperatuurimuutustele kui tugevale päikesekiirgusele. Seega ei tohiks olla ohtu, et nendega tegelikes ilmastikutingimustes midagi juhtub.



«Rõhutan veel kord, et autoritele ei ole kõige tähtsam see, et kõik asjad võimalikult kiiresti valmis saaksid,» ütles Laidre. «Peamine on kvaliteet. Kui vaja, võtame aja maha ja teeme paremaks. Me vastutame väga tähtsa asja eest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles