Taiwani endine president alustas näljastreiki

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chen Shui-bian.
Chen Shui-bian. Foto: AP / Scanpix

Korruptsioonis kahtlustatav Taiwani endine president Chen Shui-bian alustas kolmapäeval näljastreiki, et avaldada meelt oma arreteerimise vastu.


Prokuratuur pole Chenile ametlikku süüdistust veel esitanud, kuid endist presidenti kahtlustatakse ulatuslikus rahapesus ja presidendi erifondide raha illegaalses kasutamises oma kaheksa aasta pikkuse ametiaja jooksul. Kokku olevat ta riigilt võtnud 14,8 miljonit Taiwani dollarit (üle 5,5 miljoni krooni), vahendas Reuters.

Chen vahistati pärast ülekuulamist Taipei prokuratuuris ning ta viidi käed raudus ära. Kohus andis ametliku loa endise riigipea vahistamiseks kolmapäeval.

Cheni advokaat Cheng Wen-long ütles ajakirjanikele, et tema klienti süüdistatakse poliitilistel kaalutlustel. Tänavu mais riigitüüri Ma Ying-jeoule üle andnud Chan on samuti kõik süüdistused tagasi lükanud.

Endise riigipea oli tuntud kompromissitu saareriigi iseseisvuse kaitsjana, kes sageli ärritas oma sõnavõttudega Pekingit. Tema järeltulija Ma on üritanud kommunistliku Hiinaga suhteid parandada ning tihedamaid majanduslikke sidemeid luua, kuid tema tegevus on põhjustanud Taiwanis teravaid vastuolusid. Just Ma järeleandlikkus suhetes Hiinaga on tekitanud mitmeid spekulatsioone, et valitsev Rahvuslik Kuomintangi partei võib olla Chani arreteerimise taga.

Näljastreiki alustanud Chan pani kirja ka kümme kaebust, milles ta kritiseerib teravalt Hiina kodusõja järel ülejäänud riigist lahku löönud saare demokraatia taandumist ja kohtusüsteemi kallutatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles