Briti kõige tobedam seadus: parlamendihoones ei tohi surra

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parlamendihoone The Houses of Parliament
Parlamendihoone The Houses of Parliament Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannias hääletati kõige tobedamate seaduste üle ja selle võitis seadus, mille kohaselt ei tohi parlamendihoones surra.

Teisele kohale paigutus seadus, mis ei luba kuninganna Elizabeth II pildiga marki ümbrikule kleepida viisil, kus monarhi pea on alaspidi, kirjutab The Telegraph.

Selle seaduse kohaselt on siis tegemist riigireetmisega.

Kolmas oli Liverpooli kohta käiv seadus, millega keelatakse naistele avalikkuses palja ülakehaga ringi liikuda. Paljas ülakeha on lubatud aga neile, kes töötavad troopiliste kalade poes.

 Liverpooli linnavalitsuse esindaja siiski eitas, et selline seadus kehtiks.

«See «seadus» on lihtsalt aeg-ajalt inimeste meeli köitev linnamüüt,» nentis linna esindaja.

Kummaliste seaduste nimekirja koostaja Nigel Cawthorne ütles, et kõige tõepärasem on seadus, mis keelab parlamendihoones suremise.

«Põhjus on selles, et see on riigivalitsushoone ja igaühel, kes seal sureb, oleks siis õigus riiklikule matusele,» selgitas Cawthorne.

Ta lisas, et seni kehtib ka 1279. aastal välja antud seadus, mis keelab parlamendis sõjarüü kandmise, kuna seda paika peeti ennekõike läbirääkimiste kohaks.

Kummaliste seaduste nimekirjas on näiteks ka 1324. aasta seadus, mille kohaselt kõik Inglismaa ja Walesi vetesse sattuvad vaalad ja tuurakalad kuuluvad kuningale.

See seadus kehtib siiani ja seda sai 2004. aastal oma nahal tunda kalur Robert Davis, kui Plymouthi politsei käivitas uurimise, miks Davis tuurakala püüdis.

Mees andis kuninganna õukonna kantseleile teada, et ta on tuura püüdnud. Sealt öeldi talle, et ta võib selle endale hoida. Hiljem öeldi mehele, et see kala kuulub siiski kuningannale ja ta peab selle tagastama. Mees ei teinud seda ja püüdis tuura maha müüa, tõmmates sellega endale uurimise kaela.  

Kummaliste seaduste nimekirjas on veel ka 1644. aastal Oliver Cromwelli poolt kehtestatud seadus, mis keelab jõulupühade ajal ülesöömise, eriti lihapirukate õgimise.

 Samuti on olemas seadus, mille kohaselt rasedad naised tohivad oma  põit kergendada ükskõik kuhu, kaasa arvatud ka politseiniku peakattesse.

Lisaks oma kohalikele absurdsetele seadustele hääletasid inglased ka teistes maailma riikides kehtivate seaduste üle.

Esikohale hääletati USAs Ohio osariigis kehtiv seadus, mille kohaselt ei tohi kalu täis joota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles