Iisrael valmistub maavägede rünnakuks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisrael koondab piirile soomusvägesid.
Iisrael koondab piirile soomusvägesid. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli armee koondab Gaza sektori piirile soomusvägesid ja on ähvardanud maaväed konfliktitsooni viia.


Iisraeli poliitilise ja armee juhtkonna teatel on rünnak Palestiina äärmusrühmituse Hamas vastu alles algusjärgus. Seejuures ähvardati terrorinimekirja kantud organisatsioon maapinnalt pühkida, vahendas AFP.

«Pärast operatsiooni ei jää Gazas püsti ühtki Hamasi hoonet ja meil on kavas mängureeglid ümber teha,» ütles armee staabiülema asetäitja kindral Dan Harel, kirjutas ynetnews.

Iisraeli infrastruktuuride minister Benjamin Ben-Eliezeri sõnul pole juudiriigil hetkel kavatsust vaherahu sõlmida, sest see võimaldaks Hamasil uueks rünnakuks jõudu koguda. 

Iisraeli armee on piirialad kuulutatud suletud tsooniks, millele on varem sageli järgnenud maavägede rünnakud. Piiriületus on raskendatud ka Punase Ristil ja teistel Gaza sektori konfliktitsooni humanitaarabi transportivatel organisatsioonidel.

Iisraeli sõjaväe teatel on siiski avatud Kerem Shalomi piiriületuspunkt. Eile läbis selle teadaolevatel andmetel 80 ja täna sadakond veokit, mille lastiks olid ravimid ja toiduabi.

Väidetavalt takistasid juudiriigi sõjalaevad aga ühe Küproselt Gaza sektorisse humanitaarabi transportinud Rahvusvahelisele solidaarsusliikumisele (ISM) kuuluva aluse teekonda sihtpunkti, teatas ynetnews.com. Iisrael peab ISMi terroristlikuks rühmituseks, kuna viimane on teinud varem Hamasiga koostööd.

Pooleteise miljoni elanikuga Gaza sektor on blokaadi tõttu muust maailmast ära lõigatud juba alates möödunud aasta juunist, kui Hamas piirkonnas võimu haaras ja rivaalitseva Fatahi Gazast välja tõrjus.

Kütust ja toitu hangitakse peamiselt salatunnelite kaudu, mida mööda liiguvad smugeldatakse ka relvi. Iisraeli teatel läheb osa relvamüügist saadud tulust aga sisside toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles