Islandi kaubandusminister astus tagasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi kaubandusminister Björgvin Guðni Sigurðsson.
Islandi kaubandusminister Björgvin Guðni Sigurðsson. Foto: AP / Scanpix

Islandit tabanud majanduskriisi survele viidates otsustas saareriigi kaubandusminister Björgvin Guðni Sigurðsson täna peaministrile esitada oma tagasiastumispalve.


Sigurðsson kinnitas ajakirjanikele, et ta on tagasi astunud ning vallandanud ka Islandi finantsjärelvalveorgani juhi, vahendas Associated Press.

Kaks päeva varem teatas peaminister Geir Haarde ennetähtaegsete valimiste korraldamisest mais, millel ta ise raske haiguse tõttu osaleda ei kavatse.

Haarde valitsus oli sügisel sunnitud riigistama kolm suurimat panka, mis kukkusid krediidikriisi surve all kokku ja ei suutnud kasvuperioodil võetud tohutuid laene enam tasuda.

Island suutis endale IMFilt ja teistel riikidelt välja rääkida umbes 10 miljardi dollari ulatuses laene, ent sellest ei piisa kõigi kohustuste tasumiseks. Samal ajal teeb kiirkäiku inflatsioon ning krooni kurss kihutab allapoole.

Katastroofiline olukord majanduses tõi mitu kuud järjest tänavatele tuhanded inimesed, kes nõudsid valitsuselt vastutuse võtmist. Peaminister andiski sel nädalal survele lõpuks järele.

Haarde ise põeb vähki ja enam valitsuse eesotsas jätkata pärast seda ei taha. Peagi suundub ta hoopis Hollandisse ravile ning tema kohuseid hakkab täitma haridusminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.

Protestijad tulid parlamendi ette aga veel eilegi, nõudes valitsuse kohest lahkumist ning ka keskpanga ja finantskontrolli juhtide vallandamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles