Iirlased loovad Eestis euroskeptilist parteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullusuvisel referendumil ütlesid iirlased «ei» ELi Lissaboni leppele.
Mullusuvisel referendumil ütlesid iirlased «ei» ELi Lissaboni leppele. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu reformi põhjalaskmisest innustunud Iiri euroskeptikud laiendavad oma tegevust ka Eestisse.





Nimelt üritavad iirlased korraldada Eesti Demokraatliku Partei ja Põllumeeste Kogu ühinemist kogu Euroopat hõlmava euroskeptikute partei kohalikuks haruks.



12. juunil 2008 lükkasid Iirimaa valijad tagasi Euroopa Liidu reformimiseks mõeldud Lissaboni lepingu, paisates ELi sellega siiani kestvasse kriisi. Enne referendumit tegi seal leppevastast propagandat kohalik ärimees Declan Ganley, kes sai leppe läbikukutamisest piisavalt innustust, et algatada üleeuroopalise euroskeptilise partei loomine.



Erakonna nimeks saab Libertas ning lisaks üleeuroopalisele struktuurile on igasse riiki kavas rajada kohalik oma Libertase partei, mis osaleks ka selle riigi sisepoliitikas ja kandideeriks valimistel.



Eestis on Ganley oma kontaktisikuks valinud tuntud euroskeptiku Ivar Raigi, kes peab läbirääkimisi kahe parteiga, kel riigikogus esindust ei ole – Põllumeeste Kogu ja Eesti Demokraatliku Parteiga –, et nood ühineksid ja võtaksid omaks Libertase nime ja programmi.


Raig rääkis eile Postimehele, et iga riigi Libertasel oleks õigus rahvuslikuks programmiks, see omakorda toetuks Libertase üldprogrammile.



Tema sõnul on tegu keerulise protsessiga ning pole kindel, kas kahe erakonna ühinemiseks vajalikud läbirääkimised, erakorralised kongressid, nimevahetus ja muu saab valmis piisavalt kiiresti, et suve alguses toimuvatel europarlamendi valimistel kandideerida.



Juba praegu on Libertase liikmeks astunud riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Igor Gräzin.



Tema sõnul on Libertas praegu Euroopa taseme organisatsioon ja sellesse kuulumine ei takista kuulumist Reformierakonda.



Seda siiski vaid seni, kuni Libertas end Eestis parteina ei registreeri. «Kui peaks juhtuma, et Libertas muutub Eestis erakonnaks, siis ma astun sellest välja,» lausus Gräzin.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles