Jaanuaris tõusid hinnad vaid neli protsenti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta alguse soodusmüügid alandasid inflatsiooni.
Aasta alguse soodusmüügid alandasid inflatsiooni. Foto: Liis Treimann

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2009. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 4,1 protsenti, võrreldes detsembriga hinnad aga langesid 0,6 protsenti, teatas statistikaamet.


Jaanuaris olid kaubad eelmise aasta jaanuariga võrreldes üks protsent kallimad, sealhulgas toidukaubad 7,5 protsenti kallimad ja tööstuskaubad 4,2 protsenti odavamad. Teenused on sama ajaga kallinenud 9,8 protsenti.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 8,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,6 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, mis põhjustasid ligi poole kogumuutusest ja millest omakorda üle kahe kolmandiku andis soojusenergia hinnatõus.

Suuremateks mõjutajateks olid veel alkohoolsed joogid ja tubakas (kokku tõus 21,4 protsenti) ning mootorikütus, mis tänavu jaanuaris oli ligi neljandiku odavam kui eelmise aasta samal ajal.

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati alla nelja protsendi 2006. aasta oktoobris ja septembris.

Eelmise kuuga võrreldes mõjutasid jaanuaris tarbijahinnaindeksit eelmise kuuga võrreldes kõige rohkem mootorikütuse odavnemine, rõivaste ja jalatsite soodusmüügid, soojusenergia hindade langus ning mitmesuguste eluasemega seotud teenuste hinnatõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles