Rahvaliit soovib õiguskantsleri hinnangut omavalitsuste kärbetele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalike teenistujate arvu on kärbitud ühe protsendi võrra.
Avalike teenistujate arvu on kärbitud ühe protsendi võrra. Foto: Corbis / Scanpix

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsioon pöördus õiguskantsleri poole, et saada hinnang, kas valitsuse ettepanek vähendada omavalitsustele laekuva tulumaksu osa on kooskõlas kehtiva õigusega.


Rahvaliidu hinnangul võib tulumaksu vähendamine viia omavalitsused pankrotti ning kannatajateks on kohalikud elanikud, teatas erakond.

Valla- ja linnaeelarve seaduse kohaselt hüvitatakse omavalitsustele vastavad summad, kui riigieelarvest pärast eelarve vastuvõtmist kehtestatakse riigikogu või valitsuse õigusakte, mille alusel eelarve tulud vähenevad või kulud suurenevad.

«Selle sättega on riik andnud kohalikele omavalitsustele garantii, et eelarveaasta keskel reegleid ei muudeta,» sõnas parlamendi Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni liige Tarmo Mänd.

Männi sõnul soovib valitsus saada õigust seada omavalitsustele kohustusi, vähendades samal ajal eraldisi riigieelarvest, mille tagajärjel satuvad omavalitsused finantsraskustesse ning valitsusel tekib võimalus sundliitmiseks.

Füüsilise isiku tulumaks moodustab omavalitsuste tulubaasist suurima osa ning selle vähendamine seab ohtu eurotoetuse kasutamise, kuna omafinantseeringuteks vahendeid ei jätku.

Lisaks planeerib valitsuskoalitsioon panna täiendavaid kohustusi kohalikele omavalitsustele neid kohustusi kompenseerimata.

Valitsuse otsuse kohaselt väheneb kohalikele omavalitsustele laekuv tulumaksu protsent 0,83 protsendipunkti ehk siis selleks osaks oleks varasema 11,93 protsendi asemel 11,1 protsenti, mis on arvutuslikult 700 miljonit krooni.

«Seda soovitakse rakendada eelarveaasta keskel, kui kohalikel omavalitsustel on eelarved kinnitatud kehtiva seaduse alusel,» märkis Mänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles