Argentinast leiti uus hiidsisalikuliik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paleontoloog näitamas osa leitud hiidsisaliku fossiilist
Paleontoloog näitamas osa leitud hiidsisaliku fossiilist Foto: Reuters / Scanpix

Paleontoloogid leidsid Argentinast Patagooniast senitundmatu hiidsisalikuliigi jäänused.

Teadlaste sõnul elasid need loomad umbes 88 miljonit aastat tagasi, edastab AFP.

«See on üks suuremaid kunagi leitud hiidsisalikefossiile ja samas üks kõige täiuslikumalt säilinuid. Kokku on skeletist alles 70 protsenti,» sõnas Argentina Comahue ülikooli paleontoloogiakeskuse juht Jorge Calvo.

Titanosauruste perekonda kuulunud liik sai nimeks Futalognkosaurus dukei, mis kohalikus mapuche dialektis tähendab «ülisuur hiidsisalik». Lisaks on hiidsisaliku nimes  mainitud ka firma Duke Energy Argentinat, mis Barrealesi järve ääres toimunud väljakaevamisi rahastas.

Kunagi ainult Patagoonia aladel elanud hiidsisalikud olid 32 – 34 meetrit pikad.

Teadlaste arvates on see hiidsisalikuliik puuduv lüli lihasööjate ja taimetoiduliste hiidsisalike vahel.

Väljakaevamised algasid juba 2000. aasta veebruaris ning lisaks uuele hiidsisalikuliigile leiti veel ka teiste loomade ja taimede fossiile.

«Enamik fossiile asus samas kihistuses. See viitab sellele, et nad pärinevad ühest ja samast ajastust,» selgitasid paleontoloogid.

Paleontoloogid tõid päevavalgele veel ka kalade, karploomade, kahe krokodilli eellase ja mitme väiksema hiidsisaliku jäänused. Leidude hulgas olid ka lendsisalik Pterosauruse ja karnivoori Megaraptori fossiilid.

Taimefossiilide seas olid ülekaalus õistaimede jäänused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles