Venemaal toimuvad regionaalsed ja kohalikud valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaug-Idas asuva Tšitaa linnapea ja -duuma valimised.
Kaug-Idas asuva Tšitaa linnapea ja -duuma valimised. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Kremli parteid läbivad tänastel arvukatel valimistel esimest populaarsustesti pärast seda, kui riik langes sügavasse majanduskriisi, millist pole Venemaal nähtud kümme aastat.


79 regioonis toimub pühapäeval ühtekokku 3198 erineva taseme valimist ja kohalikku referendumit, vahendas Briti ringhäälingukorporatsiooni

BBC venekeelne teenistus

.

Keskvalimiskomisjoni hinnangul võib pühapäevastel valimistel ühtekokku osaleda ligi 20 miljonit valijat. Enam kui 20 000 ametikohale pretendeerib üle 40 000 kandidaadi, vahendas Interfax.

Seejuures üheksas piirkonnas - Kabardi-Balkaarias, Karatšai-Tšerkessias, Tatarstanis, Hakassias, Neenetsi autonoomses ringkonnas, samuti Arhangelski, Brjanski, Vladimiri ja Volgogradi oblastis - toimuvad parlamendivalimised.

Peaaegu kõigis neis kandideerivad vaid riigiduumas esindatud erakonnad - Ühtne Venemaa, kompartei, liberaaldemokraadid ja Õiglane Venemaa. Duumas esindamata erakondadest registreeriti valimistele vaid Venemaa Patrioodid, kes osalevad valimistes kolmes regioonis.

Seadusandlikku kogusse pääsemiseks peavad erakonnad ületama seitsmeprotsendilise valimiskünnise, vaid Hakassias on lävendiks seatud viis protsenti.

15 piirkonnas toimuvad täna parlamendi järelvalimised.

Praegusel hetkel ei ole võimuparteil Ühtne Venemaa absoluutset enamust vaid neljas regioonis, sealhulgas Vladimiri oblastis ja Neenetsimaal.

Ühtse Venemaa valimislubaduste sisuks oli erakonna esimehe Boriss Grõzlovi kinnitusel lubadus, et kriisiajal «üritatakse olukorda tagasi hoida».

Vene riigiduumas esimese lugemise läbinud seaduseelnõu kohaselt saab parlamendivalimised võitnud erakond juba sel aastal esitada oma kubernerikandidaadi.

Lisaks sellele saavad praegustel regionaal- ja kohalikel valimistel seadusandlikku kogusse pääsenud saadikud alates 2011. aastast pretendeerida Vene parlamendi ülemkotta föderatsiooninõukogusse.

Linnapeade ja linnavolikogude valimistel on esindatud üksnes võimuerakond.

Meeri valitakse Tšitaas, Petropavlovsk-Kamtšatskis, Blagoveštšenskis, Murmanskis, Novosibirskis, Smolenskis, Tomskis, Tšeljabinskis, Birobidžanis ja Anadõris. Linnavolikogu valitakse 12 linnas.

Munitsipaalvalimistel osaleb ka riigiduumas esindamata liberaalne erakond Jabloko.

Kohalike ajakirjanike kinnitusel toimus pea kolm kuud kestnud valimiskampaania peaaegu märkamatult, ent inimeste meelsusest annavad märku kriisivastased protestimeeleavaldused, mis üle kogu riigi on veerenud.

Mõni päev enne valimisi avaldasid kommunistid ja liberaaldemokraadid ägedat protesti oma erakondade tagakiusamise ja survestamise pärast valimiskampaania ajal.

Liberaaldemokraadid marssisid reedel protestiks välja ka riigiduuma istungilt.

Vene miilits töötab pühapäeval karmistatud režiimil. Ühtekokku turvab valimisi 90 000 miilitsat. Põhja-Kaukaasias aitab valimisjaoskondade julgeolekut tagada ka sõjavägi.

Tänaste valimiste ajal katsetatakse viies regioonis ka e-valimiste korraldamist, kasutades selleks kolme erinevat meetodit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles