Ettevõtete kogukasum langes aasta lõpus 51 protsenti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtete kasum langes 2004. aasta tasemele.
Ettevõtete kasum langes 2004. aasta tasemele. Foto: Statistikaamet

2008. aasta viimases kvartalis oli ettevõtete kogukasum ligi 6 miljardit krooni. Võrreldes 2007. aasta neljanda kvartaliga vähenes kogukasum 51 protsenti.


Viimati oli kogukasum nii väike neli aastat tagasi 2004. aasta samal peridoodil.

Ettevõtted müüsid IV kvartalis kaupu ja teenuseid kokku 149 miljardi krooni eest ehk 13 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

IV kvartalis investeerisid ettevõtted 9,3 miljardit krooni ehk 2,9 miljardit vähem kui aasta varem samal ajal. Investeeringud vähenesid kõikide materiaalse põhivara objektide puhul.

Esialgsetel andmetel oli ettevõtlussektori 2008. aasta kogukasum 39 miljardit krooni, mis oli neljandik väiksem kui aasta varem.

Võrreldes 2007. aastaga vähenes kasum enamikul tegevusaladel, vaid veonduse, laonduse ja side ning kalanduse tegevusala suutsid kasumit kasvatada. Kahjumis olid põllumajanduse ning tervishoiu ja sotsiaalhoolekande tegevusala. Suurima osatähtsusega tegevusaladel - hulgi- ja jaekaubanduses ning töötlevas tööstuses - vähenes kasum vastavalt 33 ja 22 protsenti.

Ettevõtete müügitulu oli 2008. aastal 641 miljardit krooni ja see langes eelneva aastaga võrreldes ligi 2 protsenti. Enim mõjutasid müügitulu langust kolm tegevusala - hulgi- ja jaekaubandus, veondus, laondus ja side ning ehitus. Kaubanduses ja veonduses vähenes müügitulu varasema aastaga võrreldes mõlemal tegevusalal 5 ja ehituses 6 protsenti. Suurim langus oli metsamajanduses, kus nõudluse puudus ja langenud puidu kokkuostuhind vähendasid müügitulu 17 protsenti.

Ettevõtted investeerisid mullu 37 miljardi krooni eest, mis oli 11 protsenti vähem kui 2007. aastal. Kinnisvarahindade kiire langus peegeldab turul valitsevat nõudluse olukorda. Investeeringud maasse vähenesid 2007. aastaga võrreldes poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles