Rootsi kavandab ulatuslikku sõjaväereformi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kuningas Carl XVI Gustafi sünnipäeva tähistamine.
Rootsi kuningas Carl XVI Gustafi sünnipäeva tähistamine. Foto: SCANPIX

Rootsi valitsus tegi neljapäeval ettepaneku relvajõudude ulatuslikuks restruktureerimiseks, millega lõppeks kohustuslik väeteenistus ja kasvaks järsult kiirreageerimisjõudude osakaal.

«Rakendame täiesti uut lähenemist kaitsepoliitikale ja valmistume viimaste kümnendite suurimaks sõjaväereformiks,» ütles kaitseminister Sten Tolgfors.

Rootsi relvajõududes on praegu 30 000 sõjaväelast, kellest vaid kolmandikku puudutab nõue olla valmis aasta jooksul tegevusse asuma. Tolgforsi sõnul on muudatuste eesmärgiks saada 50 000 sõdurit, kes on valmis aasta jooksul kodu- või välismaal teenistusse asuma.

«Me oleme seni olnud halvasti valmis ootamatutele ohtudele reageerima,» tunnistas ta ja lisas, et neljapäeval parlamenti saadetud valitsuse ettepaneku eesmärgiks on organisatoorsest aspektist Euroopa kaasaegseim sõjavägi.

Järgmise viie aasta jooksul on kavas täielikult kaotada kohustuslik sõjaväeteenistus ja minna üle vabatahtlikkuse põhimõttele, ütles Tolgfors.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles