Paides ja Türil mälestati küüditatuid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

Paide bussijaama taga asuva Murtud Rukkilille mälestusmärgi juurde kogunes täna paarkümmend inimest mäletama 60 aastat möödumist märtsiküüditamisest, millega okupatsioonivõimud lahutasid väevõimuga kodumaast ligi 20 000 eestimaalast.


Lisaks linlastele asetasid mälestusmärgile lillekorvi Järva maavanem Üllar Vahtramäe ning Paide linnavolikogu esimees Ants Hiiemaa, linnapea Kersti Sarapuu ja abilinnapea Kaido Ivask.


Samal ajal mälestati küüditatuid ka Türi Kesklinna kalmistul küüditatute kivi juures. Mälestuskivi jalamile asetasid küünlaid ja lilli Türi valla juhid ning Memento Järvamaa ühenduse esindajad.


Täna kell 13 avatakse küüditatute mälestuskivi Koeru Vabadussõja ausamba platsil.


Küüditamise esimene suurlaine oli 14. juunil 1941. aastal, kui nõukogude võimu repressioonide ohvriks langes ligi 10 000 eestlast sülelastest vanuriteni, kellest paljud sunniti keset ööd oma kodust välja autodesse ja vagunitesse ning kellele see jäi viimaseks korraks oma kodu lävepakku ületada. (JT)


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles