Kolm mõõdet köidavad vaataja kinotoolidesse

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti ka Eesti kinolinale jõudnud 3D-animafilmi «Välk» kangelased superkoer Välk (vasakult), kass Käpik ning hamster Sarvik.
Hiljuti ka Eesti kinolinale jõudnud 3D-animafilmi «Välk» kangelased superkoer Välk (vasakult), kass Käpik ning hamster Sarvik. Foto: BuzzFoto.com/Scanpix

Filmikunsti suurnimedki hauvad plaane moodsate 3D-linateoste väntamiseks, nende ekraanile jõudmiseks on Eesti kinod asunud aegsasti ettevalmistusi tegema.




Hollywoodi hiidkontsernid näevad kolmemõõtmelise pildiga ekraanilugudes interneti tormilise arengu tõttu kannatava kinematograafia päästeingleid. Teiste seas on hakanud 3D-filmide kallal tööd tegema sellised tipplavastajad nagu James Cameron, Robert Zemeckis ja Peter Jackson.

Tallinna Coca-Cola Plaza kobarkinos on selle aasta programmis kindel juba 11 3D-filmi linastusaeg (vt nimekiri). Forum Cinemase levijuhi asetäitja Timo Diener avaldas lootust, et seesuguste filmide nimistu pikeneb tänavu veelgi.

Filmitöösturid loodavad, et ruumilise pildiga 3D-linateosed aitavad taastada hõbedase ekraani maagia ning meelitavad viimastel aastatel kinole üha sagedamini kodust arvutit eelistama hakanud vaatajad tagasi saalidesse.

Lahing piraatide vastu

Tagatipuks aitab uue tehnoloogia üha laialdasem levik võidelda probleemiga, mille vastu suurkompaniid pole seni edukat retsepti leidnud – piraatlusega.

Nimelt on ligi 90 protsenti illegaalselt salvestatud filme üles võetud kinosaali smugeldatud kaameraga. Ent kolmemõõtmelise kujutise jäädvustamiseks on ka uusim salvestustehnika võimetu, sest palja silmaga või läbi kaamerasilma vaadelduna on ekraanile kuvatu ebaterav ja hägune.

Samas läheb 3D-filmide tootmine seniste kahemõõtmeliste linateostega võrreldes kuni viiendiku võrra kallimaks, mis toob lähiajal üle maailma ilmselt kaasa kinopiletite hinna tõusu.
Kuid vähemasti Ameerikas korraldatud uuringud näitavad, et vaatamata 3D-filmi suuremale piletihinnale ostetakse selle seansile kolm ja pool korda rohkem pileteid kui sama filmi tavaversiooni vaatamiseks.

Ameerikas on praegu 1400 3D-filmide näitamiseks sobilikku kinosaali, mujal maailmas 700. Coca-Cola Plazasse jõudsid 3D-filmid mullu oktoobris, ehkki Cinamoni nõukogu esimees Peeter Rebane väitis Postimehele, et tema juhitav kinokett teatas eelmise aasta mais Baltimaades esimesena kavatsusest astuda peagi vaatajate ette 3D-tehnoloogiaga.

«Mul on hea meel tõdeda, et ka meie konkurendid [Forum Cinemas] otsustasid pärast seda 3Dsse investeerida,» lausus Rebane. «Kinokülastajad võitsid seega uue võimaluse juba enne kinomonopoli lõppu Tallinnas.»

Cinamoni Tallinna kinokeskus on Rebase kinnitusel algusest peale projekteeritud 3D- ja digitaaltehnika nõudmisi silmas pidades ning ta lubas, et juba saabuval sügisel saab 3D-kino nautida Solarise keskuses.

Prillide probleem

Seni on 3D-kino hoogsat levikut pidurdanud asjaolu, et kolmedimensioonilise pildi vaatamine kauem kui tund aega kipub kurnama silmi ja tekitama peavalu. Seetõttu ongi uudse tehnoloogia arendajad pööranud Dieneri andmeil eriti suurt tähelepanu spetsiaalsete 3D-prillide pidevale täiustamisele, et muuta filmielamus senisest meeldivamaks ja mugavamaks.

«Praegugi näiteks töötatakse välja uut prillimudelit, mis peaks andma endisest veelgi parema ja eredama pildi,» lausus Diener. Tema teada peaks uue prillimudeli esimene partii Eestisse jõudma veebruari teises pooles.

3D-filmid Tallinnas
Coca-Cola Plazas tänavu linastuvad 3D-ekraaniteosed


•    «Välk» («Bolt») – 23. jaanuarist (eesti keelde dubleeritud animatsioon)
•    «Minu verine valentinipäev» («My Bloody Valentine») – 6. märtsist (esimene 3D-õudusfilm, alla 16-aastastele keelatud, nõrganärvilistele ei soovitata)
•    «Koletised tulnukate vastu» («Monsters vs Aliens») – 3. aprillist (eesti keelde dubleeritud animatsioon)
•    «Coraline» – 15. maist (3D-nukufilm)
•    «Jääaeg 3» («Ice Age 3») – 1. juulist
•    «G-jõud» («G-Force») – 31. juulist (Jerry Bruckheimeri kogupereseiklus)
•    «Üles» («Up») – 14. augustist (eesti keelde dubleeritud animatsioon)
•    «Lõpp-punkt 4» («Final Destination 4») – 18. septembrist (3D-õudusfilm)
•    «Paksud pilved ja lihapallid» («Cloudy With a Chance of Meatballs») – 16. oktoobrist (eesti keelde dubleeritud animatsioon)
•    «Jõululugu» («A Christmas Carrol») – 20. novembrist (Robert Zemeckise 3D-film, neljas keskses rollis Jim Carrey)
•    «Avatar» – 18. detsembrist (Jim Cameroni 3D-eepos)
Allikas: Timo Diener

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles