Viru hotelli omanikud tahavad linnalt uut ehitusõigust

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik visioon Viru hotelli juurdeehitusest.
Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik visioon Viru hotelli juurdeehitusest. Foto: Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik

Viru Poja ehituskeelu kompenseerimiseks soovib Viru hotelli omanikfirma Pontos Group linnalt Viru kinnistule uut ehitusõigust.

Pontos Group on praeguseks kohtusse kaevanud Tallinna volikogu otsuse, millega 17-korruseline Viru Poeg kustutati ala detailplaneeringult, kuid soovib jõuda linnaga kohtuvälisele kokkuleppele ehituskeelu kompenseerimiseks.

Firma tänase pressiteate kohaselt on nii Pontos Group kui ka linnavõim jõudmas arusaamisele kohtuvälise lahenduse otstarbekuses, mille aluseks on neutraalne audit, mis hindab detailplaneeringu tühistamisega seotud kahju arendajale.

Kokkuleppe saavutamiseks linnavalitsusega esitles Pontos Groupi tegevdirektor Kai Becker eelmise aasta lõpus Viru Poja detailplaneeringu kehtetuks tunnistamisega kaasneva võimaliku kahju olemuse ja suuruse hindamise raportit ning tegi omapoolsed ettepanekud kompensatsiooni võimalusteks.

«Antud kohtuistung on täna juba vaid protseduuriline küsimus, kuna oleme koos linnavalitsusega jõudmas ühisele arusaamisele kohtuvälise kokkuleppe saavutamise vajadusest,» lausus Becker. «Samas on selge, et niikaua, kuni me konkreetsete kokkulepeteni jõudnud ei ole, peame jätma endale võimaluse lahendada tekkinud olukord läbi kohtutee.»

Eelmise aasta lõpus kohtusid Pontos Groupi esindajad Tallinna linnavalitsuses abilinnapea Taavi Aasa, linna peaarhitekti Endrik Männiga ning linnaplaneerimise ameti esindajatega, kus tutvustasid erinevaid ettepanekuid, mille abil on võimalk saavutada kokkulepe Viru Poja detailplaneeringu kehtetuks tunnistamise kahjude kompenseerimiseks.

Üheks ettepanekuks, mille firma tegi, oli olemasoleva Viru kinnistu hoonestu ümberstruktureerimine ja sellega kaasnev ehitusõiguse suurendamine. Pontos Group on alustanud ka ümberstruktureerimisega seonduvate analüüside ja eskiisprojektide tegemist.

Tallinna linnavõim kehtestas Viru kinnistu detailplaneeringu 1999. aastal ning toona oli seal ka 17-korruseline Viru hotelli juurdeehitus ehk Viru Poeg.

Ettevõte tahtis 2005. aastal hakata Viru Poega välja ehitama ja taotles planeeringu alusel ehitusluba, kuid linnajuhid võtsid seisukoha, et juurdeehitus on sobimatu ning mullu suvel kiitis linnavolikogu heaks otsuse Viru Poja kustutamiseks planeeringult.

Firma ja linnajuhid on kompenseerimise osas pidanud juba mitu aastat läbirääkimisi, kuid leppeni pole siiamaani jõutud põhjusel, et käärid ettevõtte ja linna soovide vahel on liiga suured.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles