Tasulisel vastuvõtul peab patsient kinni maksma ka uuringud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Haigekassa avalike suhete Evelin Koppeli sõnul on kõigil raviasutustel õigus pakkuda patsientidele ka tasulist vastuvõttu. Küll aga tuleb inimestel silmas pidada, et tasulisele vastuvõtule minnes tuleb ise kinni maksta ka vajalikud uuringud.


Võrumaa Teataja kirjutas möödunud reedel, et et Lõuna-Eesti haiglas ulatuvad järjekorrad nii mõnegi eriarsti juurde haigekassa vähenenud lepingumahu tõttu juba aprillikuusse ning kiiremini pakutakse teenust sama hinnaga, mis haigekassa haiglale maksab - 234 krooniga.

«Tasulise vastuvõtu võimalus tekib juhul, kui raviasutusel on võimsust ehk arstide tööaega rohkem, kui haigekassa suudab vastuvõtte osta. Selle tööaja ulatuses on haiglal õigus osutada tasulist teenust,» selgitas haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel Tarbija24.ee'le.

Kuna haigekassa raha eest saadavat teenust on vähem kui nõutakse, registreeritakse need vastuvõtud Koppeli sõnul kiiresti ja pikemaks ajaks ette. «Järele jäävad tasulised vastuvõtud, mis on lühema ooteajaga kui «tasuta» vastuvõtud,» lisas ta.

Nii saab patsient valida, kas oodata kauem või oodata vähem ja ise vastuvõtu eest maksta. Kui inimene läheb tasulisele vastuvõtule, peab ta Koppeli sõnul aga otsast lõpuni ise kinni maksma ka kõik muud teenused - uuringud, protseduurid jne.

Suuremates linnades pakutakse tasulist vastuvõttu haigekassa avalike suhete juhi kinnitusel juba mitu aastat, nüüd hakkab selline teenus jõudma ka maakonnahaiglatesse.

«Põhjuseks on ravikindlustuse eelarve piiratus, haiglate eelarve sel aastal ei suurenenud, pigem vähenes. Samas nõudlus raviteenuste järele pidevalt kasvab meie elanikkonna vananemise tõttu,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles