Nende Nokia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viit Espoos, mis juhatab Nokia peahoone juurde.
Viit Espoos, mis juhatab Nokia peahoone juurde. Foto: AFP / Scanpix

Lex Nokiaks tembeldatud seadusemuudatus on Soomes üles ärritanud õiguseksperdid ja välja vihastanud inimeste privaatsuse eest seisjad. Ometi kirjutab põhjanaabrite suurim leht, et pääsu ei ole – seadus, mis lubab tööandjail oma palgaliste elektronkirjavahetuse üldandmeid näha, võetakse Soome parlamendis peagi vastu. Muidugi ütleb Nokia, et nemad pole kedagi survestanud. Samamoodi kinnitab peaminister Matti Vanhanen, et tööstusspionaaži vastu tuleb võidelda ja pole mõtet olla naiivne. Kõik ajakirjanduse andmed viitavad aga sellele, et Nokia on kuulutatud peaaegu seaduseüleseks – polegi enam tähtis, kas ettevõte ka tõepoolest lausa maalt lahkuda ähvardas, kui seadust tehes pole kuulda võetud ühtki õigusprofessorit.



Mis teha, Nokia käive on suurem kui Soome riigieelarve, kirjutas Helsingin Sanomat. Teiselt poolt kinnitavad õiguse asjatundjad, et töötajad ei kaota oma inimõigusi lihtsalt töölepingu eest. Tulevik ei paista igal juhul helge. Mida suurem on majandussurutis, seda tähtsamad on Nokia maksueurod ja seda vähem on kellelgi aega palgatöölise õiguste eest seista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles