Pesubuss viib asjad keemilisse puhastusse inimese kodukohast

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja elanikud ootasid neljapäeval pikisilmi pesubussi saabumist, et asjad puhastusse anda.
Väike-Maarja elanikud ootasid neljapäeval pikisilmi pesubussi saabumist, et asjad puhastusse anda. Foto: Eva Klaas

Mõned kuud tagasi alustas ringsõitu pesubuss, mis korjab inimestelt kokku keemilist puhastust nõudvad või pesumajja minevad esemed, nädal hiljem saab puhtad asjad samas paigas tagasi.


Kaubamärgi Puhas Maja all osaühingule Cleanhouse kuuluv pesubuss alustas tööd mõni kuu tagasi. Praegu liigutakse neljapäeviti ringil Tamsalu - Väike-Maarja - Rakke - Simuna - Laekvere - Roela - Viru-Jaagupi. Lisaks teenindatakse esmaspäeviti Kunda linna elanikke.


OÜ Cleanhouse tegevjuht Tõnu Valdmaa, kes ise bussiga ringi sõidab, ütleb, et mõte oli tulla inimestele lähemale.

"Miks mitte pakkuda võimalust oma kodukandis teenus kätte saada. Hind on ikka sama, mis Rakveres Põhjakeskuse teeninduspunktiski, mingit lisatasu me ei küsi," räägib Valdmaa.

Hinnakirjast selgub, et näiteks pika või voodriga jope keemiline puhastus maksab 100 krooni, villase mantli puhastamise eest tuleb maksta 120, vatiiniga teki puhastusest 75 ja õhtukleidist 100 krooni. Kilo voodipesu pesemise ja triikimise eest tuleb välja käia 25, segapesu pesemise eest 30 krooni.

Praegu rohkem hobi
Tõnu Valdmaa tunnistab, et seni on siiski olnud rohkem sissetöötamise aeg. "Hetkel on see rohkem heategevus ja hobi. Praegu on kliente veel vähe olnud, kuid iga asjaga harjumine võtab aega. Pool aastat hoiame bussi kindlasti käigus, siis vaatame, mis edasi saab," kõneleb ta.

Virumaa Teataja käis pesubussi ringil kaasas eelmisel neljapäeval, just siis oli peatusi pisut lisandunud ning graafik veidi tihedamaks muutunud. Ning alates eelmisest nädalast saab kasutada ka uusi teenuseid - nimelt veereb liikuvas teeninduspunktis kaasa kingsepp, kes katkised jalavarjud kokku korjab, samuti pakub ta võtmete valmistamise võimalust.

Tamsallu jõuame graafikust veidi hiljem. Siinne peatumiskoht on uus. Aga siiski tuleb mõni vaatama, mida pakutakse. Vanem naine tunneb huvi, kas vaipa saab ka puhastusse anda, ning lubab selle peale mõelda - võib-olla järgmine kord.

Väike-Maarja inimesed aga ootavad teenindusbussi juba väikeses järjekorras: mõnel käes puhastust vajav madrats, üks naine on tulnud järele eelmisel nädalal puhastusse antud rõivastele, on niisama uudistajaid ja hindade uurijaid.

"Sel nädalal saab esimest korda ka puhastustarvikuid osta, neid müün praktiliselt tootjahinnaga, et asja lihtsalt natuke atraktiivsemaks muuta," sõnab Valdmaa, kes näitab koristamiseks vajalikke lappe ja svamme.

Kui Rakke poole vurame, räägib pesubussi juht, et talt on ka küsitud, kas pesubussis ise ka puhtaks saab.

"Jah, pesemisvõimalust meil pole, muidu oleks tegemist ju saunabussiga," jutustab ta.

Info suust suhu
Mees räägib, et valdadega on olnud hea koostöö - sealt on pakutud võimalikke kohti peatumiseks ning avaldatud vallalehtedes bussi olemuse ja käigusoleku aegade kohta infot. Ka on pandud üles vastavad teated.
"Inimesed aga ütlevad ikka, et kuulsid bussist tuttavate käest," sõnab Valdmaa.

Kinga- ja Võtmeäri OÜ kingseppmeister Tarmo Pihl väga ei kurvastagi, et sel päeval kliente pole, sest nii mõnigi, kellele saapaparandusvõimalusest räägitud ning hinnakirja tutvustatud, on lubanud katkised jalavarjud järgmisel korral parandada anda.

Rakkes on kliente palju: tuuakse riideid puhastada, uudistatakse niisama ning ostetakse puhastustarvikuid. Nii läheb pool tundi lennates. "Kaks jopet, üks tekk, üks kombinesoon, ülikond," loetleb Valdmaa üles mõned puhastusse toodud esemed.

Simunas bussi juurde kliente ei tule ning Tõnu Valdmaal on aega kaarti vaadata. Ta arutleb, et ehk saab veel teisegi ringi käima panna.

Üks klient Simunas siiski on - kool, kes oma musta pesu nüüd pesubussiga kaasa saadab. "Varem viisid nad eraldi Tapale pesumajja," ütleb Valdmaa.

Laekveres on näha mõnda uudistajat. Kingseppmeister läheb oma teenuseid tutvustama kohalikku kauplusesse, pärast kostab sealt reporteri kõrvu juttu, et uus hea võimalus, aeg-ajalt on ikka katkiste jalavarjude saatuse pärast mure.

Tõnu Valdmaa lisab lõpetuseks, et nii head päeva kui seekord pole veel olnudki. "Küll hakkab rahvast tasapidi rohkem tulema," on Tõnu Valdmaa optimistlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles