Uikalas hakkas tööle prügisorteerimistehas

Ago Gaškov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Ida-Virumaal Uikala prügilas on tööle hakanud tänapäevane jäätmesorteerimiskeskus. Tänu sellele ladestatakse tulevikus Uikala prügilasse senisest oluliselt vähem prügi. Virumaal tekkiv prügi kogus on hirmuäratav.


Uikala prügila esimene etapp ammendus viie aastaga.


Jaanuaris tööd alustanud prügisorteerimiskeskuse sisseseade läks maksma 30 miljonit krooni. Lisaks kulub kuus miljonit purustite hankimiseks.



Uikala jäätmesorteerimiskeskus on Virumaal üks väheseid kohti, kuhu töökäsi juurde otsitakse, sest peatselt pannakse keskus kahes vahetuses tööle.



Kasu, mida saab elukeskkond ja seeläbi iga virulane, on majanduslikust efektist oluliselt suurem.



"Meie eesmärk on peale selle, et hakata sorteerima segapakendit, alustada ka jäätmekütuse tootmist. See tähendab, et pakend, mida me ei ladesta, läheb sorteerimisele ja saadetakse jäätmekütuseks," ütles ASi Uikala Prügila juhataja Ervin Metsatalu.



See tähendab, et Eestis hakatakse varasemast rohkem põletama plastikut.



Plastikut saab korralikult põletada vaid tööstuslikes kolletes, sest koduses ahjus polüetüleen aurustub ning kondenseerub tahmalõõridesse. Lõppkokkuvõttes need ummistuvad. Praegu kasutatakse plastijäätmeid Kunda tsemenditehase pöördahjude lisakütusena.



Jäätmekütuse tootmine muudab prügi kaubaks.


Praegu sorteeritakse Uikalas umbes saja tuhande inimese prügi.



Kesksuvel lisandub sellele tõenäoliselt ka enam kui 60 000 läänevirulase prügi.



Ervin Metsatalu sõnul ei tõuse tänavu prügi ladestamise hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles