Aaviksoo tahab küberkaitset osaks ELi ühisest välis- ja julgeolekupoliitikast

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales Brüsselis Euroopa Liigu Nõukogu peasekretariaadis toimunud küberjulgeoleku seminaril, kus rõhutas vajadust Euroopa Liidu ühtseks poliitikaks võitluses küberohtudega.


Tänasel Brüsselis toimunud küberseminaril rõhutas Aaviksoo, et küberruumi haavatavus on globaalne oht, mis vajab globaalset reageerimist, seepärast tuleb Euroopa Liidul kujundada ühine nägemus ja valmisolek küberohtudele vastuastumiseks.

«Riigikaitses on küberruum lisaks maismaale, merele, õhuruumile ja kosmosele veel üks võimalik võitlustander, kus riigid peavad olema valmis end kaitsma. Tulenevalt küberruumi piirideta iseloomust on see võimalik vaid riikidevahelises koostöös, sealjuures tuleb kaasata ka riike väljaspool Euroopat,» ütles Aaviksoo.

Ühe võimalusena märkis Aaviksoo vastavate kokkulepete sõlmimist Euroopa Liidu ja kolmandate riikide vahel, mis tagaks parema infovahetuse küberjulgeolekut puudutavatel teemadel ning samuti tõhustaks koostööd võitluses küberkuritegevusega.

Aaviksoo sõnul on äärmiselt tõenäoline, et riikide infosüsteemide vastu suunatud suuremahuliste küberrünnakute hulk kasvab - see tingib suurema vajaduse riikidevahelise koostöö järele kriitilise informatsiooni infrastruktuuri kaitsel.

Aaviksoo viitas vajadusele töötada välja Euroopa Liidus ühtsed reeglid, mis tagaksid riikide jaoks kriitiliste infosüsteemide parema kaitse ja aitaks küberohtudega paremini toime tulla.

Kaitseminister Aaviksoo tegi ka ettepaneku üle-Euroopalise küberkaitse keskuse loomiseks, mis võiks olla näiteks Euroopa võrgu- ja infoturbe agentuuri juures, eesmärgiga tugevdada infosüsteemide kaitset Euroopa Liidus tervikuna.

Tänane küberjulgeoleku seminar toimus Euroopa Liidu Nõukogu peasekretariaadi ja Eesti Kaitseministeeriumi koostöös, seminaril osalesid Euroopa Liidu ja NATO julgeolekupoliitika kujundajad, rahvusvahelise telekommunikatsiooni liidu tippametnikud ja teadusasutuste eksperdid.

Üritus tulenes 2008. aasta lõpus valminud Euroopa Liidu julgeolekustrateegia rakendusraportist, mis tõstab esile küberohte kui uut julgeolekuriski.

Aprillis toimub Tallinnas järgmine otsustava tähtsusega Euroopa Liidu ministrite kohtumine, mis keskendub üle-euroopalise kriitilise informatsiooni infrastruktuuri kaitse poliitika väljatöötamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles