Itiplast läks pankrotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itiplasti
Itiplasti Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Üleeile kuulutas kohus välja aktsiaseltsi Itiplast pankroti. Ettevõttel on koos panganõuetega võlgu üle seitsme miljoni krooni.

Pärast esmaspäeval Paide kohtumajas peetud istungit otsustas kohtunik Heino-Vello Pihlak teisipäeva hommikul Itiplasti pankroti välja kuulutada.


Kohus leidis, et ettevõtte pankrotiavaldus on põhjendatud: ettevõtte tegevus on lõppenud, maksejõuetus on muutunud alaliseks ja vara tegelik väärtus ei kata võlausaldajate nõudeid.


Pankrotihaldur Eha Pehk täpsustas, et esialgsetel andmetel on võlanõudeid seitse miljonit krooni, suurim neist Deceuninck Balticu 1,2 miljonit krooni.


Itiplastile kuuluv kinnistu on koormatud hüpoteegiga laenu tagatiseks panga kasuks. «Vara täpne väärtus selgub alles müügi käigus, seepärast ei saa ennatlikult võtta seisukohta, kui suures osas jääb võlausaldjate nõudeid rahuldamata,» selgitas Pehk.


Võlausaldajate esimene üldkoosolek on 18. veebruaril Paide kohtumajas.


Pehki hinnangul põhjustas Itiplasti pankroti langus ehitusturul. «Koostööpartneritelt tellimusi polnud, sest üleüldine ehitustööde maht on vähenenud,» täpsustas ta.


Itiplasti juhataja Ahto Reimaa ütles, et kohtuotsus talle kergendust ei toonud. «Head pole selles midagi, tööta on 15 inimest ja samuti ma ise,» sõnas ta. «Aga muid lahendusi lihtsalt ei leidnud.»


Reimaa rääkis, et juba eelmise aasta oktoobris hakkasid nad otsima võimalikke investoreid, kes oleks ettevõtte ostmisest huvitatud. «Uus Maa kinnisvarabüroost öeldi meile, et enne aprilli-maid pole lootustki Järvamaal asuvate tootmis- ja laohoonete vastu huvi tekitada,» tunnistas Reimaa.


Itiplasti tegevus soikus eelmise aasta novembris, aasta lõpus täideti veel varem võetud tellimusi.


Reimaa lootis veel detsembriski, et eksport Soome, Lätti ja Leetu aitab ehk raskest seisust välja tulla. Aasta algul teatasid koostööpartnerid, et enne aprilli ei tee nad akende kohta isegi mitte üht päringut.


«Nii et kõik võimalikud variandid käisime läbi, pankrot oli viimane valik,» ütles Reimaa.


Võlausaldajate nõuete rahuldamiseks tuleb maha müüa ettevõtte vara. Kolm aastat tagasi valminud tootmishoone sobib Reimaa meelest ideaalselt ükskõik mis valdkonna arendamiseks, seadmepark siiski vaid akende, uste ja plekkfassaadide tootmiseks.


Kas Itiplasti vara pannakse müüki tervikuna või seadmed ja hoone eraldi, selgub võlausaldajate üldkoosolekul.


Reimaa ei salga, et Itiplasti pankrot teeb nende konkurentide elu kergemaks. «See on vesi Joveldi veskile,» ütles ta. «Neil läheb kindlasti kergemaks, kui arvestatav konkurent on kõrvalt kadunud.»


Aktsiaselts Itiplast alustas tegevust 1994. aasta oktoobris, uus tootmishoone avas Paides uksed 2005. aastal.


Eelmise aasta lõpetas Itiplast 1,6 miljoni suuruse kahjumiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles