Linnavalitsus asub tööjõukulu kärpima

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea Urmas Kruuse.
Tartu linnapea Urmas Kruuse. Foto: Pm

Tartu linnavalitsus arutab täna ja esmaspäeval erakorralisel istungil linnaeelarve vähendamise võimalusi. Esimesena on kavas kärpida poliitikute palku ning seejärel vaadata üle ametnike koosseis.





«Loomulikult tuleb alustada kõigepealt poliitikutest,» rääkis linnapea Urmas Kruuse linna valitsemiskulude vähendamisest. Reformierakonna kolmapäevasel koosolekul otsustati neid kulutusi kärpida 10 protsendi võrra.



Kui suur linnavalitsuse liikmete palgakärbe on, sõltub Kruuse sõnul valitsuse otsustest, nagu ka ülejäänud eelarve vähendamine. Igal juhul kavatseb linn oma palkade vähendamiseks volikogule ettepaneku teha, kinnitas linnapea.



Võimalik koondamine

Seejärel asutakse kokkuhoiu võimalusi leidma ametnike personalikuludest. On see ametnike koondamine või palkade vähendamine, Kruuse veel ei ütle. «See eeldab arutelusid maja sees, aga kõik variandid on võimalikud,» kinnitas ta lisades, et kohtub täna osakonnajuhatajatega.



Kogu 1,74 miljardi suuruse linnaeelarve vähendamisest rääkides on juttu olnud 80 miljoni krooni kärpimisest.



«See võib osutuda tõeks, aga see on spekulatsioon,» kommenteeris Kruuse ja lisas taas, et täpsed summad sõltuvad valitsuse otsustest ning riigi rahaeraldistest omavalitsustele. «Näiteks üksikisiku tulumaksu juures tähendab iga vähendatud protsent meile 8 miljoni krooni kaotamist.»



Jaanuaris laekus Tartule 76,2 miljonit krooni üksikisiku tulumaksu. Abilinnapea Karin Jaanson tõdes, et see on arvestuslikult 4,4 miljonit krooni plaanitust vähem, ent see võis tulla aasta alguses jõustunud seadusemuudatusest.



Kruuse sõnul tuleb paratamatult kärpida ka investeeringuid, kuid neid ei saa viia miinimumini. «Täna on investeeringute maht üle 200 miljoni krooni, me ei saa lubada, et see kukuks alla 100 miljoni.»



Uusi kulutusi ei tule


Ehkki mitmed linna korraldatud hanked on osutunud planeeritust palju odavamaks, ei tõtata linnapea kinnitusel üle jäävat raha ära kulutama.



«Kui kuskil tekib ootamatu tulu, siis tähendab see meile leevendust negatiivse eelarve ettevalmistamisel,» selgitas ta. «Tuleb tasandada alalaekumine, enne kui selle raha mõnele uuele tegevusele anname.»



Samas toonitas Kruuse, et linn ei tohi praegu rääkida ainult kokkuhoiu võimalustest, vaid peab tegelema ka tööjõuturu elavdamisega. Näitena tõi ta lapsehoiuteenuse – koduseks jäänud vanem võiks linna toel saada vajaliku koolituse, et asuda lastehoiuteenust pakkuma.


Kruuse kinnitas, et linnavalitsusel on plaanis lähiajal ka ettevõtjatega nõu pidada, milline võiks olla linna roll töötute tööle rakendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles