Mis näärikuul jääb tegemata, seda toimetab küünlakuu. Kui jaanuaris soe, siis veebruaris tuleb külma, kui jaanuaris kuusk nõelu (okkaid) lumele puistab, tulevat kevad väga vara, kui veebruarikuus, hakkab lumesulamine pihta märtsis.

Nii ta meil nüüd käibki. Varem kestsid talveilmad tavaliselt märtsi lõpuni, praegu olevat kuuseokkaid metsa all näha vähe. Kuigi sagedased sula- ja tormipäevad eeldaksid vastupidist.

Tänavu on ilmataat küll kiiudusõnu teeninud: üle pika aja võis Otepääl suusavõistlused loodusliku lumega ja viperusteta maha pidada. Ettevalmistus järvejää tekitamiseks Pühajärvele rõõmuks kuldkala püüdjatele näib ilmal samuti päevakorras olevat.

Keeruline on aeg aga tervisega kimpus inimestel: juba pikemat aega kestnud rõhkkondade surve ja sebimine Läänemere maade kohal tekitab õhurõhu üles-alla kõikumist ja ilmatüüpide kiiret vaheldumist.

Sellel nädalal valitsevad miinuskraadidega külmemad, nädala lõpu poole pehmemad ilmad. Lumelisa on loota rohkem nädala teises pooles. Väga suurt sadu ei näe, aga kus juba on, sinna antakse juurde. Tuuledki puhuvad enamasti ida, kagu ja lõuna poolt.

Kommentaarid
Copy