Kehv inseneritöö sunnib tänavat alandama

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raua tänav on asfalteerimisega tõusnud nii kõrgele, et Raua 16a maja eest tänavale pääseb ainult trepi abil.
Raua tänav on asfalteerimisega tõusnud nii kõrgele, et Raua 16a maja eest tänavale pääseb ainult trepi abil. Foto: Margus Ansu

Aegade jooksul asfalteerimistega majade vundamendist üha kõrgemale tõusnud Raua tänavast on saanud tamm Kastani tänavast jõe suunas voolavale vihmaveele, nii et raju ajal mattuvad «tammiäärsed» krundid vette.






«Iidamast-aadamast on tänavapinda võrreldes ümbritseva pinnaga oluliselt tõstetud ja tänav moodustab tammi,» rääkis Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapp Raua tänava kohta.


Halva inseneritöö näitena tõi ta Raua ja Kuu tänava nurgale nõukogude ajal ehitatud kortermaja, mille ümber on pinnas tõstetud tunduvalt kõrgemale kui ümbritsevate eramajade juures.



Majad kausis


Nii jookseb suurte valingute ajal vesi Kuu ja Vaba tänava vahele jäävatele kruntidele kokku. Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak rääkis, et neile kruntidele jõudev vihmavesi saab alguse juba Kastani tänavast, voolab siis üle Võru tänava Vaba tänavale ja jääbki Raua tänava tammi taha pidama.



Tänava ümberehituse projekteerimiseks korraldas linn hanke ning sai äsja teada, et rõõmustavalt kulub selleks kavandatud 600 000 asemel 226 442 krooni. Üle jääva raha eest, mida pole ehituseks küll palju, saab ümberehitustöödega tänavu algust teha. Hiljem tuleb rajada ka kõnniteed ning lahendada autode parkimine.



Nii tuleb Raua tänavat kahel pool Vaba tänava ristmikku tublisti alla lasta. Toomas Kapp pakkus, et seda saab teha kuni 60 sentimeetri ulatuses nii, et ei ole ohtu tänava alla rajatud kommunikatsioonide külmumiseks.



60 sentimeetrist peaks Kapi sõnul ka piisama, et vesi enam praegustele kruntidele seisma ei jääks, vaid valguks alla Turu tänavale, kus olemas olev lahkvoolutorustik juhiks sajuvee Emajõkke.



Kõike ei saa


Ehkki näiteks Raua bussipeatuse juures on tänav nii kõrgele tõstetud, et Raua 16a maja eest bussipaviljoni juurde pääsemiseks on tänavatasapindade vahele rajatud trepp, Haagi sõnul tervet tänavat allapoole lasta ei saa.



«Tänava allapoole laskmine tekitab probleemi, sest kui jõuame torudele-kaablitele liiga ligidale, peame need ümber tõstma,» tõdes Haak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles