Maailma tipp jagab Tartus piljardiõpet

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma tunnustatuim piljarditreener ja -funktsionäär Jör­gen Sandman võttis ise esimest korda kii kätte 1968. aastal. Sestpeale on piljard tema elu.s
Maailma tunnustatuim piljarditreener ja -funktsionäär Jör­gen Sandman võttis ise esimest korda kii kätte 1968. aastal. Sestpeale on piljard tema elu.s Foto: Sille Annuk

«Spordis on ta üks kõrgeimaid ametnikke, kes piljardis saab olla,» iseloomustab teisipäevast pühapäevani Tartus piljarditreenereid koolitavat Jörgen Sandmanit Tähe piljardikooli üks juht Oliver Ploomipuu.





Sandman, ARISFi (Rahvusvaheline ROKi poolt Tunnustatud Spordialade Ühendus) asepresident ja maailmatasemel piljardisporditreener, on nimi, mida peaks teadma iga piljardisporti vähegi tundev inimene.

«Rootsist pärit Sandman lõi kunagi seal väikesesse Võru suurusesse jalgpallilinna piljardiklubi, mille liikmeskond kasvas ruttu 8000-liikmeliseks,» iseloomustab Ploomipuu piljardiguru organisaatorivõimeid. «Sealt liikus ta edasi organisatoorse poole peale, käivitas hulgaliselt piljardi katusorganisatsioone ja juhtis neid.»

«Ta on tipptasemel treener, kes on välja töötanud ka treeningusüsteemi PAT, mille alusel ka meie oleme alustanud siin õpetamist,» selgitab Ploomipuu. «Sellel mehel ei ole võrdväärset maailmas – nii treeningu poole, organisatoorse poole, mängutaseme kui ka pedagoogilise poole pealt. Erakordne isiksus.»

Kaks jalga all

«Ei ole ma mingi prominent. Tavaline inimene, kaks jalga all,» sõnab Sandman ise tagasihoidlikult. «Piljard on minu elu. Olen käinud paljudes maades, sadakonnas riigis, jagamas seda, mida ma piljardispordist tean ja pean.»

Elu jooksul on ta mänginud ka jalgpalli, jäähokit, käsipalli, pesapalli ja golfi ning maadelnud.
Kii võttis Sandman esimest korda kätte 1968. aastal ja sestpeale on piljard teda täielikult köitnud.

Piljarditäht on olnud lisaks organisatsioonide juhtimisele Ukraina, Taani, Austria ja Norra rahvuskoondise peatreener. «Kuhu ta iganes läinud on, seal on kõik kullaks muutunud,» iseloomustab Tähe piljardikooli teine eestvedaja Levis Plum­berg. Sportlased, keda ta on treeninud, on EMidelt toonud üle 90 ja MMidelt ligi 20 medalit.

«Tema välja töötatud süsteem on lihtsalt suurepärane,» lisab Ploomipuu, «nii et hea tulemus on mingil hetkel vältimatu.»

«Ega tal tõsiseltvõetavat konkurenti olegi,» väidab Plumberg. Euroopas kindlasti. «Ja kui ta ka Ameerika väga headest mängijatest räägib, on needki tema käe alt tulnud või mingil hetkel tema käest metoodilist abi küsinud.»

Eesti piljardi tasemele Sandman hinnangut andma veel ei kipu. «Ma pole kahjuks viibinud siinsetel meistrivõistlustel, aga arvan, et olen näinud üksikuid häid mängijaid ja nendega koos töötanud.»

Tartuga tutvuda ei jõua


Sandman on Tartus juba teist korda. Mullu veebruaris pidas ta siin esimese piljardiinstruktorite koolituse. Tänavu annab ta siinsetele treeneritele teise ja kolmanda astme koolitust. 45 tihedat tundi teisipäeva õhtust pühapäeva õhtuni. «Tartuga tutvumiseks pole veel aega olnud,» tunnistab mees.

Mõlemad koolitusetapid lõpevad eksamiga. «Eks pühapäeval ole näha, kes diplomi saab. Osalejaid on kümme, kui pooled edukalt läbi tulevad, on ettevõtmine väga edukas,» hindab Ploomipuu.

Jörgen Sandman

• Olnud Ukraina, Taani, Austria ja Norra rahvuskoondise peatreener.
• Tema hoolealused on EMidelt toonud üle 90 ja MMidelt ligi 20 medalit.
Asutanud ja juhtinud oma pika karjääri jooksul paljusid spordiorganisatsioone:
• ARISF (Rahvusvaheline ROKi poolt Tunnustatud Spordialade Ühendus, asepresident);
• WCBS (Maailma Piljardispordi Föderatsioon, president);
• WPA (Maailma Pooliassotsiatsioon, president);
• EPBF (Euroopa Pooliföderatsioon, spordidirektor).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles