Lagutenko: kuulake, ja kuulete

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumiy Trollil on Venemaal kultusbändi staatus ja bändi solist Ilja Lagutenko on üks vene rokkmuusika ikoonidest.
Mumiy Trollil on Venemaal kultusbändi staatus ja bändi solist Ilja Lagutenko on üks vene rokkmuusika ikoonidest. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene superbändi Mumiy Troll liidri Ilja Lagutenko nimi on juba sisse kirjutatud Venemaa ajalooõpikutesse. Albumite tiraažid ulatuvad miljonitesse ja iga esinemine on sündmus. Tallinn kohtub Mumiy Trolliga 13. veebruaril.


Ilja, näete välja tunduvalt noorem kui 40. Kas sellepärast, et teie elu on muretu ja kerge?

Aitäh komplimendi eest. See on vist tänu tervislikule eluviisile, lapsepõlve veetsin Kaug-Idas, sõime trepange ja merisiile. Öeldakse, et Kaug-Idas läheb üks aasta kolme eest, minu arust on aga hoopis vastupidi.

Jumaldan teie muusikat, kuid ei mõista tekste. Mulle tundub, et kas on tekstid teisejärgulised või teate te midagi sellist, mida mina ei tea. Kumb on õige?


Pigem on nii, et teil pole olnud aega süüvida. Teie kolleegid küsivad seda minult tihti, publik aga mitte kunagi.

Ausalt öeldes võtan sellist küsimust kui komplimenti. See tähendab, et ma ei laula niisama, vaid panen inimesi mõtlema sellele, mida ma laulan. Tihti räägivad inimesed mulle, et mõistsid minu tekstides midagi sellist, mida ma silmas ei pidanudki. Kuid ma ei vaidle vastu – ka neil on õigus.

Varsti on teil kontsert Tallinnas. Mõistagi esitate nii uusi kui ka vanu lugusid. Minu meelest jätkuks teil häid vanu lugusid mitmeks kontserdiks. Mida palub publik kõige rohkem esitada ja mis tundub teile endale suurima loomingulise õnnestumisena?


Vahel paneb mind imestama see, mida ma saalist kuulen. Publik palub lugusid, millest pole tehtud klippi ning mis pole kunagi või on väga harva kõlanud raadios. See räägib sellest, et meie albumeid kuulatakse tähelepanelikult, ja mulle kui autorile on see väga meeldiv.
Minu arvates on raske midagi esile tuua. Olen kõigi albumite üle ääretult uhke, ehkki neil kõigil on erinev ajalugu ja kommertsedu.

Ühed on veendunud, et meie loomingu tipp on «Pohititeli knig» («Raamatuvargad»), teised räägivad, et bänd on ellu jäänud tänu albumile «Meamurõ», kolmandad meenutavad oma tudenginoorust ja «Morskajat».

Olen kõigi nendega nõus. Igaüheni jõuda on raske ülesanne, kuid olen rahul sellega, et meie muusika pigem ühendab inimesi kui lahutab neid.

Teil on Lätiga soojad suhted. Kas olete kursis, et alles hiljuti olid seal rahutused? Mida tunnete?


Tunded on kõige kibedamad. Ma veedan tõepoolest Lätis palju aega. Ja inimesena, kes on Lätisse armunud, tahaksin ma, et inimesed hoiaksid seda, mis neil on, ja et lihtsate inimeste soovid leiaks koha ka valitsuse tegevustes.

Eestis käite lihtsalt proovi tegemas, nagu on kuulda olnud...


Suhtun kõigisse kolme Balti riiki hästi. Eestis on mul häid sõpru, keda on alati hea meel näha. Ühe meie albumitest lindistasime siin. Kuid ajad on muutunud ja koos nendega ka reiside geograafia. Aga olge kindlad, et armastan Tallinna väga, igal aastaajal. See on vapustav koht.

Minu vanem poeg veetis koos sõpradega jõuluvaheaja just Tallinnas. Aitäh kõigile külalislahkuse eest!

Kas jälgite tänavust Eurovisiooni Moskvas? On teil hea meel, et mullu läks võit Venemaale?


Muidugi, see on suurepärane. Mul on ainult kahju, et sellest ajast, kui Mumiy Troll Eurovisioonil esines, on konkurss palju kommertslikumaks muutunud. Praegu räägitakse sellest kui poliitilisest mängust. Mõtlen kurbusega sellele, et teist ABBAt või Céline Dioni see konkurss meile ei anna.

Mida teete lähiajal?


Meil on tuur Põhja-Ameerikas; sellele eelnes suur töö. Kuid meie põhiline loominguline prioriteet on kontsert Tallinnas! Niimoodi pangegi kirja!

Mumiy Troll

•    Asutatud 1983. aastal
•    Lugude autor, laulja ja liider – Ilja Lagutenko
•    2001. aastal sai Eurovisioonil 12. koha looga «Lady alpine blue»
•    Välja andnud kaheksa stuudio­albumit
•    Laul «Utekai» albumilt «Morskaja» on ajakirja Rolling Stone venekeelse versiooni järgi nimekirjas «40 laulu, mis on muutnud maailma»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles