«Olukorrast riigis:» eelarvekärpeid arutavad suvalised poliitikud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Negatiivse lisaeelarve kärpekohad otsustavad viis meest ja üks naine. Isamaa ja Res Publica Liidu liidrid Mart Laar (paremal) ja Margus Tsahkna lahkuvad eile esimeselt kõnelustevoorult. Teised kärpijad on peaminister Andrus Ansip ja tema kaaslane Reformierakonnas Keit Pentus ning sotsiaaldemokraadid Ivari Padar ja Eiki Nestor.
Negatiivse lisaeelarve kärpekohad otsustavad viis meest ja üks naine. Isamaa ja Res Publica Liidu liidrid Mart Laar (paremal) ja Margus Tsahkna lahkuvad eile esimeselt kõnelustevoorult. Teised kärpijad on peaminister Andrus Ansip ja tema kaaslane Reformierakonnas Keit Pentus ning sotsiaaldemokraadid Ivari Padar ja Eiki Nestor. Foto: Toomas Huik

Raadiosaates «Olukorras riigis» tõstatasid saatejuhid küsimuse, miks arutavad praegu kinniste ukse taga eelarvekärpeid suhteliselt suvalised poliitikud.


Saatejuhid märkisid ära Keit Pentuse, Margus Tsahkna, Mart Laari ning peaministri Andrus Ansipi, keda peeti ainukeseks loogiliseks isikuks, kes läbirääkimiste juures olema peaks. «Praegusel hetkel näeme seda, et kõrvaltvaataja jaoks on hulk arusaamatutel põhjustel väljavalitud poliitikuid, kel otsene seos eelarvega puudub,» märkis Anvar Samost, kelle sõnul on eelarvega tegelemiseks mõeldud ka parlamendi rahanduskomisjon.

Sulev Vedler märkis, et tegelikult keegi täpselt ei tea, palju eelarvet üldse kärpima peab. Üheks põhjuseks tõi ta selle, et detsembris uuendas maksuamet oma IT süsteemi, mistõttu ei saanud osad ettevõtted oma aruandeid esitada. Seega ei teata, kui suur oli tegelik maksulaekumne detsembris ning ei teata ka kui suur osa jaanuaris laekuvast kuulub detsembri arvele. «Riik peab kärpima sisetunde järgi,» lisas Vedler, kelle sõnul oleks rahandusministeerium pidanud ammu ütlema ühe numbri, mida kärpimisel arvesse võtta.

Saatejuhid kritiseerisid, et nii tähtis arutelu käib kinniste uste taga ning vahepeal poetab vaid Margus Tsahkna pea ukse vahelt välja ning ütleb nullilähedase tähtsusega informatsiooni. Leiti, et kui poliitikud peaksid kinniste ukse taga arutelude läbiviimise maigu suhu saama, ei saagi ajakirjandus enam adekvaatset jooksvat infot. Spetsialistid tõstatasid ka küsimuse, et kuidas on teada, et osapooled ei räägi praegu devalveerimisest ja mitte eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles