Tööstustoodang vähenes mullu 6,5 protsenti

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstustoodang.
Tööstustoodang. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2008. aastal eelmise aastaga võrreldes 6,5 protsenti, teatab statistikaamet.


Aasta alguse mõõdukas kasv võrreldes eelmise aasta vastava kuuga pöördus alates märtsist langusesse.

Toodangu vähenemine püsis märtsist kuni oktoobrini 5 protsendi piires. Aasta viimastel kuudel toimus aga järsk langus - oktoobris vähenes toodang 12 protsenti, novembris 17 protsenti ja detsembris 21 protsenti.

Töötleva tööstuse toodang vähenes 2008. aastal võrreldes eelmise aastaga 5 protsenti. Aasta kolmes esimeses kvartalis mõjutas tööstustoodangu vähenemist eelkõige hindade tõusust mõjutatud siseturu nõudluse langus.

Aasta viimases kvartalis ilmnes lisaks ka maailma negatiivsetest majandusarengutest tingitud välisturgude nõudluse vähenemine.

Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutasid kõige rohkem suurema osatähtsusega tööstusharud nagu toiduainete, puidu- ja ehitusmaterjali tootmine.

Enim ehk 28 protsenti vähenes toodang võrreldes 2007. aastaga ehitusmaterjali tootmises, mis on otseselt seotud kodumaise ehitusturu madalseisust tuleneva nõudluse vähenemisega.

Toodangu müügiraskused nii kodu- kui ka välisturul viisid 19-protsendilisse langusesse puidutööstuse.

Toiduainetööstuse toodangu 8-protsendilist vähenemist mõjutas enim jookide tootmise vähenemine, mille põhjustas eelkõige nii juulis tõusnud aktsiis kui ka tooraine hinnatõus maailmaturul.

2008. aasta kokkuvõttes suurenes metalltoodete, keemiatoodete, elektrimasinate ning raadio-, televisiooni- ja sideseadmete tootjate kaup, seda peamiselt aasta esimeste kvartalite soodsatest arengutest ja ekspordi jõudlusest tulenevalt. Eksporttellimuste vähenemine aasta lõpus viis ka need harud IV kvartalis langusesse.

Detsembris vähenes toodang võrreldes eelmise aasta detsembriga kõikides tööstusharudes. Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes tööstustoodang 2008. aasta detsembris võrreldes novembriga 2 protsenti.

Elektrienergia tootmine vähenes 2008. aastal eelmise aastaga võrreldes 13 protsenti, soojuse tootmine 8 protsenti.

Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga. Detsembris toodeti 18 protsenti vähem elektrit ja 5 protsenti soojust kui aasta tagasi samal kuul.

Tootmismaht püsis enam-vähem aastatagusel tasemel vaid raadio- ja sideseadmete tootmises.

Jätkuvalt mõjutas ettevõtteid vähene nõudlus nii sise- kui ka välisturul. Raske olukord iseloomustab paljusid riike, millest annab tunnistust ka tootmise vähenemine tugevates tööstusriikides (näiteks Soome, Jaapan). Juba novembrikuus püsis vaid üksikutes Euroopa Liidu liikmesmaades tootmise maht aastatagusel tasemel või sellest kõrgemal, detsembris oli pilt tõenäoliselt veelgi halvem.

Toiduainetööstus on majanduskonjunktuurist mõnevõrra vähem sõltuv, kuid sellele vaatamata on ka siin tootmine vähenenud ligi kümnendiku võrra. Jookide tootmine langes aastaga veerandi võrra. Aktsiisitõus on mõjutanud alkohoolsete jookide tootmist, kuid vähem toodeti ka mittealkohoolseid jooke. Teistes toiduainetööstuse allharudes, nagu liha-, piima- ja pagaritoodete tootmises jäi toodangu langus mõne protsendi piiresse või ületati vähesel määral aastatagust mahtu.

Teistes tööstusharudes ulatus langus valdavalt 20-30 protsendini, ehitusmaterjalide tootmises koguni 40 protsendini. Langus on olnud mõnevõrra väiksem ekspordile suunatud harudes, näiteks masinate ja seadmete ning elektrimasinate ja -aparaatide tootmises on toodang vähenenud kümnendiku võrra, raadio- ja sideseadmete tootmine oli peaaegu sama suur kui aasta tagasi. Samas seab üldine maailmamajanduse olukord keerulisse seisu ka Eesti eksportivad ettevõtted.

Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud ettevõtjad hindasid 2008. aasta detsembris olukorda tööstussektoris küsitluse ajaloo kõige halvemaks. Kehv ärikonjunktuur valitses kõigis tööstusharudes. Peamiseks probleemiks on madal nõudlus, mistõttu ettevõtjad peavad tõenäoliseks töötajate arvu jätkuvat vähendamist. Samuti on tuntav tugev surve toodangu müügihindade alandamiseks. Veerand küsitletutest arvas, et lähikuudel toodangu müügihinnad alanevad. Jaanuarikuu uuringu tulemused olid küll veidi positiivsemad, kuid selle põhjal ei saa veel teha järeldusi trendi pöördumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles