Islandi valitsus: hopp, Johanna!

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Islandi uus peaminister, sotsiaaldemokraat Johanna Sigurdardottir tegi üleeile teatavaks uue valitsuse, mille ülesandeks saab riik sügavast majanduskriisist välja tuua.


“Islandi president palus mul täna lõpule viia valitsuse moodustamise. See on korda läinud. Uus kabinet hakkab baseeruma sotsiaalsetel väärtustel,” ütles Islandi esimene naispeaminister ja avalikult oma homoseksuaalsust tunnistanud Sigurdardottir.



“Sellele valitsusele määratud lühikese aja jooksul asetame rõhu eelkõige ettevõtete ja perede aitamisele,” lisas ta, viidates kevadeks kavandatud ennetähtaegsetele valimistele.



Vahevalitsus


Sotsiaaldemokraatide ja vasakpoolsete roheliste vähemusvalitsus asendab ametist lahkuva peaministri Geir Haarde koalitsiooni, mis oli sunnitud 26. jaanuaril üha vägivaldsemaks muutunud protestide tõttu tagasi astuma.



Uude kabinetti kuulub neli sotsiaaldemokraati, sealhulgas Sigurdardottir, ning neli vasakpoolset rohelist. Kaubandus- ja justiitsministri portfellid kuuluvad sõltumatutele.



Valitsus pärib tohutud raskused, tunnistas ka vastne koalitsioon panganduse kokkuvarisemisele, kasvavale välisvõlale ja muudele majandusprobleemidele viidates.



Ühe prioriteedina nimetati vajadust vahetada välja keskpanga juhatus, kes ei suutnud kollapsit ära hoida.



Viivitamatult on plaanis luua parlamendikomisjoni, kelle ülesandeks on uurida võimalusi Euroopa Liitu astumiseks ja esitada 15. aprilliks vastav raport.



Panganduse ja valuuta kollaps sundis Islandit võtma rahvusvaheliselt valuutafondilt (IMF) 10 miljardit dollarit laenu. “Valitsuse majanduspoliitika aluseks saab võimude ja rahvusvahelise valuutafondi juba loodud programm,” deklareeris koalitsioon.



Ühtlasi teatasid uude valitsuse kuuluvad parteid, et võtavad sihiks ennetähtaegsete parlamendivalimiste korraldamise 25. aprillil.



Püha Johanna


66aastasest Johanna Sigurdardottirist sai esimene avalikult homoseksuaalne peaminister maailmas. Ta on saareriigi kogenumaid poliitikuid, eelmises valitsuses oli sotsiaalminister. Ühiskondlike ürituste eestvõitlejana on ta pälvinud hüüdnime Püha Johanna.



Oma eraelu pole Sigurdardottir avalikkuse ees kunagi arutanud, teistsugusest orientatsioonist said islandlased teada alles siis, kui teda mainiti võimaliku peaministrina.



Sigurdardottiril on varasemast abielust kaks täiskasvanud poega, oma praeguse elukaaslase, 54aastase kirjaniku Jonina Ledsdottiriga abiellus ta 2002. aastal.



Enne poliitikasse tulemist töötas Johanna Sigurdardottir 1962-1971 stjuardessina, 1978 valiti parlamenti, 1987-1994 oli sotsiaalminister ja taas selles ametis 2007. aasta üldvalimistest.



Sigurdardottiri 73protsendiline toetus rahva hulgas on olnud ministritest kõige kõrgem. Teda toetab kindlalt ka Sotsiaaldemokraatliku Partei esimees Ingibjorg Solrun Gisladottir.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles