Armeenia armeed ootavad muutused

, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Armeenia kaitseministeerium on teatanud, et 2009. aastal tahetakse reformida sõjavägi.


Eelmise aasta lõpus võeti Armeenias vastu seadus “Sõjaväekohustusest”, mille järgi kõik 18-27aastased mehed peavad läbi tegema armeeteenistuse. Samuti kirjutas Armeenia president detsembris alla seadusele „Kaitsest“, mis sätestab armee tegevuse põhimõtted ja struktuuri.



Muutused struktuuris


Eesseisvad muudatused puudutavadki esijoones armee struktuuri. Näiteks tahetakse rangelt paika panna kaitseministeeriumi ja relvajõudude kindralstaabi ülesanded, eesmärgid ja funktsioonid. Seejuures nähakse ette, et kindralstaabi ülem hakkab alluma kaitseministrile, kes omakorda allub presidendile. Muutub kaitseministeeriumi keskaparaadi struktuurgi.



Määrustikuväliste suhete vähendamiseks sõjaväelaste hulgas kavatsetakse korraldada ettevalmistuskursused komandöridele pealkirja „Kasvatajate kasvatamine“ all. „Kui kasvataja pole kasvatatud, ei saa kasvatatud olla tema alluvgi,“ sõnas kaitseminister Seiran Oganjan hiljutisel pressikonverentsil.



Kaitseminister käskis pühendada senisest rohkem tähelepanu nendele õppeainetele, mis otseselt on seotud sõjalise ettevalmistusega. Tahetakse korraldada kõik kavandatud sõjaväeõppused. Peale selle võetakse Armeenia sõjaväes käesoleval aastal kasutusele uuendatud välivorm, millele lisatakse uus rahvussümboolika.



Palka hakkavad sõjaväelased tänavu samuti rohkem saama: ette on nähtud suurendada töötasu kümne protsendi võrra. Veel tahetakse jätkata sõjaväelaste varustamist korteritega.



Võitlusvõimelisim armee


Suurt tähelepanu tahetakse Armeenia armees edaspidigi pühendada sõjalis-patriootlikule kasvatustööle ja selle taseme tõstmisele.



Kaitseminister pidas vajalikuks suhtuda tõsiselt puhkuste andmisse ja teha kõik, et väheneksid õnnetusjuhtumid sõjaväeosades, ning juurida välja kõlvatused ja pettused ajateenistusse kutsumisel.



Kaitseminister on varem korduvalt väitnud, et Armeenial on Kaukaasia regioonis kõige võitlusvõimelisem armee ja seda moderniseeritakse lausa iga päev. „Nõuan kõigi aktiivset osalemist. On vaja, et kõik saaksid ministri mõtetest aru ja aitaksid neid ellu viia,“ andis kaitseminister Oganjan korralduse.



Viimasel ajal on president Serþ Sargsjan pööranud palju tähelepanu sõjaväe ülesehitusele ja riigi kaitsevõime tugevdamisele, mis riigipea sõnutsi on Armeenia prioriteet. Riigil peab olema tugev ja võitlusvõimeline armee ning selleks tuleb relvajõude pidevalt täiustada. „Armee ülesehitus on pikaaegne ja keeruline ülesanne, mis nõuab igapäevast tihedat tööd,“ ütles president kohtumisel sõjaväejuhtidega.



President on möönnud, et sõjaväe reform, mida alustati umbes neli aastat tagasi, hakkab jõudma lõppjärku.



Armeenia armees käimas kolmas etapp


Armeenia armee on riigi iseseisvumise ajal läbi teinud kolmeetapilise arengutee. Esimesel perioodil (1988-92) toimus Armeenia vabatahtlike üksuste võitlus Armeenia ja Mägi-Karabahhi kaitsmisel – see oli stiihiline, koordineerimata ja puudus ühtne juhtimiskeskus.



Teisel etapil (1992-94) pandi alus Armeenia rahvuslikule sõjaväele, kuigi sel ajal oldi faktiliselt sõjas Aserbaidþaaniga. Armeenia kaitseministeerium moodustati 28. jaanuaril 1992 ja nüüd tähistatakse seda päeva armeeaastapäevana.



Kolmas etapp algas 1994. aastal ja kestab tänini. Seda iseloomustab sõjaväe ülesehitamine, arendamine, lahinguvalmiduse suurendamine, ohvitseride ettevalmistuse korraldamine.



Samal ajal peab meeles pidama, et Armeenia territooriumil asub Venemaa sõjaväebaas: 102. sõjaväebaas paikneb Gjumri linnas. President Sargsjan on nimetanud Vene baasi olemasolu efektiivse koostöö sümboliks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles