Albu vald tahab luua suhteid norralastega

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare muuseumi Vargamäe juhataja Aune Suve (vasakul) tutvustab Albu mõisat Norra suursaadikule Stein Vegan Hagenile (keskel), kes kiitis vana puithoone kaunist väljanägemist.
Tammsaare muuseumi Vargamäe juhataja Aune Suve (vasakul) tutvustab Albu mõisat Norra suursaadikule Stein Vegan Hagenile (keskel), kes kiitis vana puithoone kaunist väljanägemist. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelmisel reedel tegi lühivisiidi Albu valda Norra suursaadik Stein Vegan Hagen, kes viibis Valgehobusemäel ja Albu mõisakoolis ning oli nõus vahendama koostööd mitmes valdkonnas.

Suursaadik Stein Vegan Hageniga oli kaasas Norra saatkonna programminõunik Piret Marvet. Koos Albu vallavanema Kalju Kertsmikuga külastasid nad Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskust. «Suursaadik oli keskusest vaimustuses,» lausus ta. «Eriti pani ta imeks, kuidas toimib meil suusavarustuse rent, sest norralastel on igaühel kodus mitu suusapaari.»
Suusakeskused
loovad sidemeid
Kertsmik selgitas, et ootab Norra suursaadiku Stein Vegan Hagenilt abi, et hakata Norra suusaliidu kaudu lähemalt suhtlema Lillehammeri suusakeskusega. «Tahaksime minna Lillehammerisse, et hankida kogemusi suusavõistluste korraldamiseks,» täpsustas ta.
Kertsmik märkis, et andis suursaadikule kutse Norra suusaliidule külastada 8. märtsil Valgehobusemäel peetavat Albu valla suusasõitu Jaak Mae karikatele.
Albu mõisakoolis tegi suursaadik Stein Vegan Hagenile ja programminõunik Piret Marvetile ringkäigu A. H. Tammsaare muuseumi Vargamäel juhataja Aune Suve.
Suve jõudis põgusalt tutvustada suursaadikule ka muuseumi mõtteid teha norralastega koostööd. «Üks teema oli tuua Vargamäele norra etnograafia näitust, samuti korraldada Norra ühe viljakaima kirjaniku Sigrid Undseti päeva ja näitust,» selgitas ta.
Kalju Kertsmik lisas, et jutuks tuli ka vahendada Norra suursaatkonna kaudu 2010. aastal Albu kunstisuve käigus mõisasse mõne norra kunstniku isikunäitust.
Kuningliku Norra suursaatkonna programminõunik Piret Marvet vahendas, et Norra suursaadikule Stein Vegard Hagenile avaldas muljet, et Valgehobusemäel on nii suur ja paljude võimalustega talispordikeskus. «Suursaadik lubas uurida võimalusi Valgehobusemäe ja Lillehammeri suusakeskuste vahel sidemete loomiseks, isegi kui Eesti ja Norra suusakeskused on oma korralduselt üsna erinevad,» lausus ta.
Suursaadik edastab kutse
Marvet märkis, et suursaadik tundis veel head meelt sellegi üle, et Albu suusapäevade Jaak Mae karikavõistlustest on möödunud aastatel võtnud osa mitu Norra suusamaailma tippnime, keda väljaspool ametlikke suurvõitlusi on väga raske enda juurde meelitada. «Suursaadik lubas edastada Norra suusaliidule kutse Jaak Mae karikavõistlustel osalemiseks,» lisas ta.
Albu mõisas asuvat põhikooli külastades kiitis suursaadik Hagen vana puithoone kaunist väljanägemist. «Suursaadik avaldas lootust, et lisaks koolina tegutsemisele pakub uhke mõisahoone arvukaid võimalusi kogu valla kultuurielu edendamiseks,» selgitas Marvet. «Külastuse päeval olnud koolinoorte võistulugemine ja suvel aset leidvad kunstinäitused on kindlasti head näited.»
Mõtte arendada koostööd norrakatega püüdis Kalju Kertsmik kinni eelmise aasta detsembris Eesti mõisakoolide ühenduse üldkoosolekul Viljandis. «Norra suursaatkonna programmijuht Piret Marvet tutvustas seal muidki koostöövõimalusi peale mõisakoolide renoveerimise, sealt mul mõte külge jäigi,» lausus ta. «Nüüd oli suursaadik Rakvere poole teel ja ühitas selle käiguga Albu valda.»

TEAVE
Norra abiraha Järvamaa mõisakoolidele:
Laupa põhikool 17 364 800 kr
Koigi põhikool 15 020 720 krooni
Väätsa põhikool 13 139 028

Allikas: kultuuriministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles