Kindralstaabi juht: Venemaa kärbib kaitsekulutusi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid 26. augustil Abhaasias.
Vene sõdurid 26. augustil Abhaasias. Foto: AP / Scanpix

Venemaa kärbib süveneva majanduskriisi tingimustes kaitsekulutusi, ent see ei mõjuta uute relvade ja sõjatehnika soetamist, kinnitas täna Vene armee juht.

«Me oleme ümber vaadanud hulga asju,» ütles armeekindral Nikolai Makarov, relvajõudude kindralstaabi juht Reutersile pärast armeereformi puudutanud kuulamisi parlamendi alamkojas - riigiduumas.

«Ent ma usun, et küsimustes, mida soovisime kõigepealt lahendada, näiteks (uued) relvad ja sõjatehnika, saame täieliku katte. Me hoiame neid kavandatud tasemel,» kinnitas ta.

Kommunistist saadik Viktor Iljuhhin ütles Reutersile, et valitsus kavatseb 2009. aasta kaitse-eelarvet 15 protsendi võrra kärpida. Tema sõnul ei öelnud kaitseminister Anatoli Serdjukov, milliseid kuluartikleid kärpida kavatsetakse.

Vene ärilehe Vedomosti andmetel vaadatakse praegu ümber 2009. aasta algset eelarvet, mille järgi eraldati kaitsevaldkonnale 1,376 triljonit rubla (27,31 miljardit dollarit).

«Ilmselt ei nõustuks ükski ministeerium oma kulutusi kärpima,» märkis Makarov. «Ent riigi reaalse majandusolukorra järgi otsustades... kui raha lihtsalt ei ole, siis me ei saa seda küsida,» lisas ta.

Peaminister Vladimir Putin on öelnud, et Venemaa kavatseb aastatel 2009-2011 kulutada üle nelja triljoni rubla (111,4 miljardi dollari) uute relvade ostuks, ning et suur osa rahast kulutatakse relvajõudude moderniseerimisele.

Otsuse ajendiks oli ilmselt Venemaa viiepäevane sõda naaberriigi Gruusiaga mullu augustis, kui Thbilisi üritas oma separatistlikku piirkonda Lõuna-Osseetiat jõuga tagasi enda kontrolli alla saada.

Venemaa tõrjus Gruusia rünnaku, ent sõda paljastas iganenud varustuse, halvasti koordineeritud juhtimise, aegunud sidesüsteemidega ning droonide ja kõrgtäpsete pommide nappuses vaevleva nõukogude stiilis armee.

Täna Venemaa juhtivatele relvaloojatele ja tootjatele esinenud Putin kinnitas, et eelarvekärped ei puuduta käesolevaks aastaks kavandatud uute relvade ostu relvajõududele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles