Mehhiko kaalub surmanuhtluse taastamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmanuhtluse taastamist nõudev plakat.
Surmanuhtluse taastamist nõudev plakat. Foto: AFP / Scanpix

Mehhiko rahvasaadikud hakkavad peagi arutama, kas surmanuhtluse taastamine aitaks luua korda riigis, kus narkojõukude omavaheliste arvete klaarimise käigus hukkub aastas tuhandeid inimesi.


Mehhiko loobus surmanuhtlusest ametlikult 2005. aastal, kuid riigis pole alates 1961. aastast ühtegi surmaotsust täide viidud, teatas BBC News.

Hiljuti läbi viidud arvamusuuringud aga näitavad, et surmanuhtluse taastamist toetab hinnanguliselt 70 protsenti riigi elanikest.

Kõige aktiivsemalt nõuavad surmanuhtluse taastamist Mehhiko Rohelised, kes on selle nimel pealinnas México Citys alustanud ulatuslikku kampaaniat. Nende sõnul täidavad nad sellega rahva tahet, kes pole rahul riigis igapäevaselt aset leidvate inimröövide ja mõrvadega. Oponendid süüdistavad rohelisi aga populismis.

Pole teada, millal surmanuhtluse taastamise üle peetavad arutelud parlamendis algavad, kuid sinna on kutsutud nii uurimiseksperdid, akadeemikud kui ka inimõiguslased. Siiski on analüütikute hinnangul surmanuhtluse taastamine vähetõenäoline, sest selle vastu on riigis mõjukas katoliku kirik, valitsus ja inimõigusorganisatsioonid.

Mehhiko võimud eesotsas konservatiivse presidendi Felipe Calderóniga üritavad teha kõik, et riigis lokkavat kuritegevust ohjeldada. Võitlusse narkokaubanduse vastu on saadetud kümneid tuhandeid sõdureid, kuid see pole soovitud edu endaga kaasa toonud, sest sõjaväekampaania narkojõukude vastu nõuab üha enam uusi ohvreid.

Mullu hukkus kuritegelike grupeeringute omavahelises verevalamises üle 5300 inimese. Enamik narkokartellide toime pandud kuritegusid jääb aga lahendamata politsei ja ametnike korrumpeerituse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles