Europarlamenti kandideerimine maksab 21 750 krooni

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

7. juuni europarlamendi valimistel osalemiseks peavad kandidaadid registreeruma 28. aprillini ning maksma valimiskomisjonile 21 750 krooni suuruse kautsjoni.


«See on selleks, et poliitikud valimisi ikka tõsiselt võtaks,»  märkis valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul täna pressikonverentsil.

Europarlamendi valimistel moodustatakse üle Eesti üks valimisringkond, kuhu erakonnad saavad esitada kuni 12 kandidaati. Lisaks saavad kandideerida üksikkandidaadid.

Et seekordsed valimised toimuvad suletud nimekirjadega, peavad erakonnad esitama oma kandidaadid järjekorras ning vastavalt erakonna võidetud kohtadele saadetakse Brüsselisse nimekirja esimesed poliitikud.

Kandidaatide nimekirjad on selles järjestuses üleval ka valimiskabiinides ent erakonna konkreetse kandidaadi poolt häält anda ei saa - nimekirja juures on vaid üks, erakonna number. Küll saab hääletada konkreetsete üksikkandidaatide poolt. 

Elektroonilise hääletamise aega on pikendatud,  see algab 28. mail kell 9.00 ja kestab ööpäevaringselt kuni 3. juunini kell 20.00.

01.-03. juunini toimub eelhääletamine kõigis valimisjaoskondades kell 12.00 - 20.00.

Euroopa parlamendi valimispäev on 7. juuni, siis on valimisjaoskonnad avatud kell 9.00 - 20.00.

Hääletamistulemusi ei või avaldada enne hääletamise lõppu kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides ehk kell 23.00.

Südaööks peaksid esialgsed tulemused kindlasti käes olema, lubas Sibul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles